tiistai 1. tammikuuta 2013

Savvys

Hyvää Uutta Vuotta kaikille!

 level 1 - online (köydellä)

 level 2 - online, freestyle (köydellä, ratsastus löysillä ohjilla)

 level 3 - online, freestyle, liberty (köydellä, ratsastus löysillä ohjilla, vapaana)

 level 4 - online, freestyle, liberty, finesse (köydellä, ratsastus löysillä ohjilla, vapaana, ratsastus kontaktilla)

Savvys on kaikki neljä aluetta missä leikit Parellin seitsemän leikkiä. On tärkeetä missä järjestyksessä "opit" niitä, siihen on täysin järkevä syy.Kaikki tajuavat että on loogista aloittaa köydellä, turvallisuus syistä on hyvä aloittaa siitä. Oppii käyttämään kehonkieltä ja kommunikoimaan hevosen kanssa. Hevoselle ei tarvitse opettaa olemaan vapaana, sen se jo osaa - mutta haluaako se olla sinun kanssa? Suurimman osan ajasta käsitellään hevosta kun se on kiinni köydessä. On kuitenkin tarkoitus että käsittelee hevosta kuin se olisi vapaana, käytetään köyttä viimeisenä "välineenä". Siksi onkin helppoa siirtyä vapaana leikkimiseen koska osaatte jo lukea toisianne ja kaikki on ihan sama kun leikkisitte online.


Kaikki eivät kuitenkaan tajua miksi aloittaa ratsastuksen löysillä ohjilla eikä kontakti kuolaimella.
On tarkoitus että oppisi tuntemaan milloin hevonen tuntee olonsa varmaksi, syventää suhdetta sekä oppia saamaan meidän ideat, hevosen ideoiksi. Halutaan että hevoset ovat meidän kumppanit, että ne ovat meidän mukana fyysisesti, henkisesti sekä tunteellisesti. 

Yksi iso tavoite on myös saada hevonen herkäksi. Siksi Parelli käyttää vaiheita, ensin pieni paine, joka vähitellen kasvaa. Tämä johtaa siihen että hevonen haluaa aina reagoida niin nopeasti kuin mahdollista, ja antaahan hevoset laumassakin toisilleen ensin pienen varoituksen ja jos toinen hevonen ei siirry varoituksesta tulee isompi.
Ratsastuksessa vaiheet menevät näin:

katse - käännä katse sinne minne olet menossa

napa - käännä napa sinne minne olet menossa

pohje - ulkopohje 

ohja/porkkanakeppi - käytä ohjaa tai porkkanakeppiä näyttääksesi minne olet menossa

On myös tärkeetä että hevonen on yhtä motivoitunu kentällä sekä maastossa. Että hevonen lähtee laukkaamaan yhtä helposti kuin se pysähtyy ja peruuttaa, tai toisin päin. 


Freestyle tulee ennen Finesse:ä siksi että on tarkoitus että hevonen itse haluaa "pitää kontaktia" kuolaimella. Ja eihän suhde ole mitenkään hyvä jos hevonen "tottelee" vain kuolaimen avulla. Siksi meidän pitää ensin oppia vaihtamaan askellajia ja kääntää pelkästään istunnalla ennenkuin voidaan ratsastaa kontakstilla. Esimerkiksi level 4:ssä pitää osata vaihtaa askellajia ja kääntää ilman mitään apuvälinettä, ilman kaulanarua/ohjia tai porkkanakeppiä.

Itse en ole vielä aloittanu Finesse:n kanssa, katsotaan sitten kesällä!

Miten te ratsastatte? käytättekö useammin istuntaa vai ohjia?

2 kommenttia:

  1. istuntaa, vaikka vahingossa joskus tulee otettua heti ohjalla.

    VastaaPoista
  2. Heii vähän kiva blogi!:) Liityin lukijaksi=] Ja itse käytän ääntä, katsetta ja istuntaa (tuossa järjestyksessä) ja sitten pohjetta ja lopuksi ohjaa jos tarvitsee. Yleensä hevoseni reagoi viimeistään pohkeeseen:)

    VastaaPoista