tiistai 15. tammikuuta 2013

hevoset luonnossa

 

 
    Käytiin tänään pienellä maasto lenkillä. Kello oli jo puol neljä ennen kuin päästiin lähtemään niin kerettiin just ja just kotiin ennenkuin oli ihan pimeetä. Varusteena minulla oli kaulaaru ja porkkanakeppi, mutta kaulanarua en tarvitse käyttää enää. Pidän sitä kuitenkin aina joskus sen varalta että jos Armi lähtis viemään, sunnuntaina mulla oli vaan porkkanakeppi ja se toimi hyvin. Olen kuitenkin tullu siihen tulokseen että jos Armi lähtis en sais sitä pysähtymään kaulanarulla, sen sijaan saan sen pysähtymään porkkanakepillä (käännän päätä ojaa päin).

Minusta tuntuu että Armi on ihan joku muu eläin kuin hevonen, Armi sopisi paljon paremmin koiraksi. Lenkillä pitää haistella toisten hevosten lantakasoja ja koirien pissoja. Metsässä pitää haistella
kaikkien eläinten jälkiä, ja niitä löytyy paljon. Armi juoksee perässäni kuin koira ja tulee luokseni kun pyydän. 
Uskon kuitenkin että kaikilla hevosilla on nämä pirteet. On varmasti luonnollista niille haistella kaikkea, että tietää kuka on siitä kävelly. Mutta tämä on kuitenkin mahdotonta melkein kaikille , sillä kun hevosella on suitset ja ohjia pidetään sen verran lyhyeinä ettei hevonen yllä maahan asti. Ja jos se yrittää vetää päätä alas, ratsastaja nykäsee päätä ylös.
Hevoset seuraavat johtajaansa mihin vaan. Olen monesti lukenu ja kuullu että ihmiset sanovat että kyllä minun hevoseni  minua seuraa, ja se on varmasti totta. Useimmat hevoset seuraavat jos on riimu päällä (ilman riimunnarua) mutta seuraako se ilman mitään, täysin vapaana kaikissa askellajeissa? Tavallisinta on kai pitää namia kädessä ja houkotella hevosta tulemaan perässä, tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä että ihminen olisi johtaja.

Oletteko kuulleet ihmisiä jotka ovat sanoneet että pitää näyttää hevoselle kuka on pomo? Uskotteko että se toimii? että komentaa hevosta siihen asti että sekäyttäytyy?
Itse olen sitä mieltä että hevonen rupeaa käyttäytymään koska se pelkää, se ei uskalla tehdä mitään eikä uskalla näyttää millaisia tunteita sillä on. Omistaja on kuitenkin tyytyväinen, ja uskoo olevansa johtaja.


Tänään löytyi aika paljon "mörköjä" metsästä, niitä piti katsoa hetken ennenkuin päästiin nitten ohi. Mitä teteette kun hevonen pelästyy jotain eikä halua kävellä?
Itse annan hevosen katsoa kohdetta hetken ennen kuin pyydän sitä jatkamaan. Yritän olla katsomatta mitä pelottavaa siellä on, katson vain suoraan. Kun pyydän Armia eteenpäin käytän vaiheita, aloitan pienestä paineesta.

Huomenna mennään jo aamupäivällä pellolle leikkimään, siitä onkin jo vähän aikaa. 

6 kommenttia:

 1. En ole ennen kommentoinut, mutta pidän todella paljon sinun blogistasi! :)

  Ja tuohon sinun kysymyskeen vastaisin, että kun maastoilen hevosten kanssa, ja jotain pelottavaa sattuu tulemaan vastaan, rohkaisen hevosta liikkumaan eteen päin rauhallisella äänen sävyllä, pohkeita/istuntaa käyttäen.

  Kaikki menee hyvin, kunhan itse ei jännitä lihaksia turhan takia. :)

  Jos on sellainen asia mitä hevonen toden teolla pelkää, tulen alas selästä ja kävelen hevosen edellä samalla jutellen. (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja lisään, olen "vanhalla" käyttäjällä lukijasi ( noora - kuvassa mustathiukset ja ruskea pipo )

   Poista
 2. En usko että kovinkaan monen hevonen seuraisi ilman mitään -en tiedä seuraisiko edes omani, tuskin, pyörössä se on ollut irti mutta riimu päässä ja seurannut. Mutta ei.. puhumattakaan jos lähdettäisi maastoon kuten te Armin kanssa.

  Olen monesti miettinyt, miten olisi paras toimia kun hevonen bongaa jotain joka kaappaa koko sen huomion ja on vähän jännää tai pelottavaa. Ennen annoin sen katsoa, sitten pyysin sen huomiota pyytämällä päätä alas tai peruuttamalla. Sitten siirryin kokeilemaan että vedän vain sitä perässäni eteenpäin, vaadin siis jatkamaan eteenpäin kuin ei mitään olisikaan (yritän osoittaa sille ettei sen näkemä ole vaarallista?), tai sitten pyydän huomiota kuten ennenkin eli pää alas tai peruutus -ne on yksinkertaisia juttuja mitä voi pyytää. Vaikea sanoa kumpi on parempi, ehkä kuitenkin se että noteeraa itsekin sen pelottavan jutun ja katsoo hetken ja sitten pyytää eteenpäin... Vaikeeta :D. Meillä ei olla vielä siinä pisteessä että todella pelottavissa tilanteissa hevonen voisi turvata vain minuun -ymmärtääkseni Armi tekee niin? Huomaan oikeasti pelottavissa tilanteissa, että meidän välinen yhteys ei vielä ole tarpeeksi vahva, niissä tilanteissa minun näennäinen johtajuuteni ei kanna. Namin voimalla mennään pitkälti, eikä ne ole tarpeeksi vahva enää vetämään huomiota sillon jos hevonen oikeasti pelkää. Toivon niiden kuitenkin olevan yksi väline rakentaa yhteisiä juttuja, ehkä se jokin muu rupeaa kasvamaan ja kantamaan sitten myöhemmin. Toisaalta olen huomannut että hevoseni on erittäin itsenäinen ja suora, se kyllä näyttää asiat ihan suoraan ja näyttäisi myös sen jos ei haluaisi olla kanssani, joten jonkinlainen yhteisymmärrys vallitsee, olipa siinä sitten nameilla osansa tai ei :). Se on nimittäin semmoinen että sitä ei saa pakottamalla mihinkään, jos homma menee pakottamisen puolelle niin sen kanssa kyllä voin kuvitella että saa todella ison riidan aikaan ja pystyynhyppivän tai potkivan hevosen. Suostuttelemalla ja neuvottelemalla sen kanssa pääsee paljon pitemmälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En usko että Armi jäisi minun luokse jos jotain todella pelottavaa tulisi vastaan, niin hyvä suhde meillä ei sentään ole. On varmaan tosi vaikeetakin saada hevonen jäämään jos se näkee jotain todella pelottavaa, hevoset kun ovat pakoeläimiä.
   Kun olen yksin Armin kanssa maastossa mitään pelottavaa (mörköjä) tulee harvoin vastaan, mutta jos ollaan porukalla niin tulee yllättävän usein vastaan jotain pelottavaa. En tiedä mikä siinä on, ehkä siitä sitten tulee jonkinlainen ketjureaktio että kaikki hevoset ovat sitten varuillaan?!:)

   Poista
 3. Ootko tehnyt tuon teidän kaulanarun itse vai ostanut jostain? Mistä? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käytän porkkanakepn kulunutta nauhaa, sopivat tosi hyvin kaulanaruksi:)

   Poista