torstai 3. tammikuuta 2013

Käyttäydytkö kuin saalistaja?

Mietitkö yleensä miten käyttäydyt kun olet hevosen kanssa? Käyttäydytkö kuin saalistaja?

Itse yritän aina miettiä mitä singnaaleja lähetän hevselle, koska tämän päivän hevoset eivät reagoi niin helposti saalistajan signaaleihin kuin villihevoset. Kaikki hevoset tunnistavat kuitenkin saalistajan liikkeet ja voivat hyvin pitää niitä uhkaavina, ja jopa reagoida niihin. Valitettavasti useammat hevosenomistajat komentavat ja kutsuvat hevosen käyttäytymistä pellelyksi.
Kun olet hevosen kanssa - ole iloinen, nosta kulmakarvoja ja hymyile (jos pyydät sitä esim. peruuttamaan                            laske kulmakarvoja)
                                      - älä pidä kovaa ääntä, jos turhaudut niin vihellä jolloin on vaikeampaa puristaa leukoja yhteen (jos ett hallitse tilannetta lopeta ja kokeile joku toinen päivä)
                                      - pidä hartiat rentona
                                      - älä taputtele vaan silitä! (hevoset tuntevat ötökätkin)
                                      - liiku rytmisesti (niin hevosetkin tekevät)
                                      - "sulje" kätesi hitaaasti ja avaa nopeasti


Kun menet tarhaan hakemaan hevostasi, älä kävele suoraan hevosesi luo vaan pidennä vähän matkaasi ja ota taukoja. Kun hevosesi katsoo sinua ole iloinen (katso ensimmäinen piste) ja peruuta pari askelta, niin se ehkä tulee sinun luokse. Anna hevosen haistella sinua ja olkaa hetki yhdessä ennen kuin laitat riimun päälle.
Ota pieni askel kerrallaan kun opetat hevosellesi jotain, älä pidä kiirettä. Yleensä kestää vähemmän aikaa opettaa hevosta jotain jos ottaa rauhallisesti.


anna hevosen syödä, opeta vaikka sitä nostamaan päätä kun taputat sään kohdalla (muista käyttää vaiheita)

Viimeisessä pisteessä kun sanoin että "sulje" kätesi hitaasti ja avaa nopeasti, voitte ajatella mitä teette kun pelästytte. Esimerkiksi metsässä jos hevonen pelästyy otetaan ohjista kovempi ote ja jännitetään koko kroppa - hevonen kuuntelee vaistojaan ja juoksee. Tämä esintyy kaikilla saaliseläimillä, kissa istuu sylissäsi ja kun koira tulee sisään kissa jännittyy ja kynnet ovat reisissäsi. Siksi olisi hyvä osata rentoutua vaikka hevonen  pelästyy.

Miten lopettaa toimia kuin saalistaja? Tee vain päinvastoin mitä luulet tai haluat tehdä!

6 kommenttia:

 1. Hyviä vinkkejä!

  Itse mietin usein näitä asioita ja esimerkiksi tuo hevosen kutsuminen tai sen luokse meneminen on mielestäni tärkeää tehdä juurikin mainitsemallasi tavalla. En koskaan kävele suoraan, reippaasti hevosta kohti, jos haluan sen luokseni (Reippaasti kohti käveleminenhän on käsky väistää ja usein hevonen väistääkin). En koskaan lähde tekemään tai pyytämään mitään, ennen kuin olen varma että hevonen näkee minut (kun näen sen silmän, se näkee minut). Harjoittelemme myös usein luoksekutsumista niin, että haen hevosen huomion, ja kutsun sitä sitten luokseni ikään kuin 'imemällä', liikun taaksepäin ja ikäänkuin vedän hevosta luokseni (kuitenkaan koskematta), tai sitten kääntää vartaloaan ja katsettaan puoliksi pois päin. On joka kerta toiminut!
  Usein tarhasta-haettaessa odotan aina, että hevonen tulee luokseni, enkä lähde sitä hakemaan. Usein se kylläkin odottaa jo portilla valmiiksi :)

  Myös yksi hyvä asia, jonka kerran opin, oli se, että kun haluat hevosen seuraavan, kävele sen turvan ohi. Kun haluat 'katkaista yhteyden' kävele sen vartaloa pitkin takaosan luo ja lähde sieltä pois.

  Ihana tuo teidän pyöräilylenkkikuvanne!

  (heh, olikohan ensimmäinen kommenttini täällä? Olen kyllä jo pidemmän aikaa ollut lukijana ja seurannut touhujanne mielenkiinnolla!)

  VastaaPoista
 2. "-sulje kätesi hitaaasti ja avaa nopeasti" Eikö se oli juuri toisin päin? Monty Roberts sanoo että käsi tulee avata hitaasti, koska hevonen näkee ne saalistajan kynsinä, ja se tulee sulkea nopeammin jotta tehdään selväksi ettei tässä olla toveria syömässä. Mutta mitään ei myöskään saa tehdä nopeasti, vaan kaikki rauhallisesti ja selkeän ajatuksen kanssa=] Mutta kiva postaus oli!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä mitään Monty Robertista, en ole kuullu mitän hyvää hänestä:) mutta asiaan...tarkoitan että pitää sulkea kättä vaihettain ja heti kun hevonen reagoi pitää nopeasti poistaa painetta, ainakin sanotaan näin parellissa ja minusta se kuulostaa loogisemmallta kuin se että laittaisi heti paljon painetta ja kun hevonen reagoi poistaa painetta hitaasti! :)

   Poista
  2. Monty Roberts toi natural horsemanshipin julkisuuteen. Ja kommentissani en viittaa paineeseen, vaan hevosten kehonkieleen:) Jos painetta käytetään se tietenkin poistetaan kun hevonen reagoi siihen, mutta tässä tarkoitin yleistä tilannetta esim. hevosta lähestyessä sen ollessa vapaana. Jos lähestyy kämmenet levällään niin todennäköisyys saada hepo kiinni on pienempi kuin läähstyessä kädet "höllässä" (ei puristetussa) nyrkissä. Ja pääsit mun blogin linkkaa blogisi postauksen "finaaliin":)

   Poista
  3. Okeei, en ole kuullukaan:) itse yritän olla ihan "normaali" kun lähestyn, mahdollisimman rento(:

   Poista