lauantai 27. lokakuuta 2012

Pureva hevonen

Sen sijaan että kysyy miten saan hevoseni lopettamaan pureminen? niin tulee kysyä miksi hevoseni puree?. Tämä käytös on vain oire, niin kun melkein kaikki muutkin hevos ongelmat, hevonen vastaa näin siihen mitä me tehdään sille, mistä se ei pidä.

Armi puri aina ennen esim. kun harjasin, kiristin satulavyötä tai jopa kun tulin sen luokse tarhassa. Lueskelin netistä mitä voisi tehdä, no tyhmä kun olin ajattelin että yritän, piti aina hanskalla tai jollain "löydä" hevosta lapojen päälle niin että tuli "kova" ääni. Kyllähän se toimi, mutta sillä tekniikalla vois unohtaa että hevonen luottaisi sinuun.
Kun liityin Parelliin niin mun ajatukset muuttuivat. Satula lähti vaihtoon, osteopaatti tuli tutkimaan ja aukaisi kaikki kireät kohdat. Mutta se että Armi puri muo kun tulin tarhaan, oli vaikeeta aloittelijalle keksiä että mikä olisi voinut olla syy. Keksin sitten että Armista tuntui että en kunnioittanut sen aluetta, näin aloitin leikkiä Catching game:ä. Eli että hevonen tulee suon luokse tarhassa eikä toisinpäin.

  Miksi hevoset puree?

Riippumatta ongelmasta niin se johtuu luottamuksen puutteesta, ja kunnioitusta ihmistä kohtaan. Syy on usein siinä että ihminen - on käyttäytynyt kuin saalistajaeläin, ei ole kuunnellu hevosen signaaleja, tai ei ole kunnioittanut hevosen omaa tilaa.

Että lyö hevosta turvan päälle ei auta. Right brain hevoset pelästyy ja luottamus ihmisiin vehenee. Left brain hevoset sen sijaan voi luulla että vastaat sen leikkiin, ja käyttäytyminen pahenee.
Jos hevonen nipistää tai jopa puree, se näyttää selkeästi että se ei näe sinua arvokkaaksi johtajaksi. Ketä kaikki tarhassa puree ja kuka on se joka puree? Nämä hevoset eivät vain määräile hampaillaa, ne kävelee usein myös ihmisen yli, voivat myös työntää tai käyttää muita tapoja. Hevosilla ei ole kiire kun puhutaan suhteista toisia kohtaan, vaan kehittyy koko ajan.

Mitä sille tehdään?

Muista että hevosen käyttäytyminen on vastaus siihen mitä teet sille.
Hevonen joka on tosi leikkisä eikä saa purkaa sitä, niin voi hyvin ottaa tavaksi nipistää ihmistä.  Jos tämä hevonen on tosi leikkisä suun ja hampaitten kanssa, seisoo yksin tarhassa, niin nypistäminen voi väärällä metoodilla muuttua puremiseksi. Myös epäsopiva satula tai kipeät lihakset voivat aiheuttaa puremista. Pureminen voi jatkua vaikka kaikki olisi hyvin, hevonen vain muistaa miltä on tuntunut. Tässä tarvitaan paljon Friendly game:ä. Käytä porkkanakeppiä niin että voit pitää tarvittavaa välimatkaa ettei hevonen pure suo. Älä sido hevosta ylös, se ei auta yhtään, se voi sen sijaan aiheuttaa enemmän epävarmuutta ja käyttäytymisestä tulee kuvio. Meidän täytyy koko ajan näyttää hevoselle ettei me aijota käyttäytyä kuin saalistajaeläin, ja että kunnioitetaan sitä mitä se yrittää meille kertoa.

Left brain hevoselle pitää opettaa että se kunnioitta meidän omaa tilaa, niin kun me myös kunnioitetaan sen tilaa. Jotkut hevoset tuntee että ne ovat hävittäneet ylpeytensä, ja puolustaa itsensä ja oikeutensa puremalla.
Parellin leikit ovat hyvä tapa hevosen omalla kielellä aloittaa kommunikoida hevosen kanssa. Ainakin yo-yo game on hyvä just näissä ongelmissa, jolloin voidaan ystävällisesti pyytää hevosta peruuttamaan pois jos tuntuu siltä että ollaan riskivyöhökkeellä että hevonen kohta puree. Niinkuin Pat usein vitsailee“backing cures biting” , eihän hevonen voi purra meitä jos se ei yllä.

Että lukee ja kunnioittaa toisen hevosen ruuminkieltä on tärkeätä molemmille hevosille, milloin se sanoo mitäkin? miten? miten lähelle saadaan oikeastaan tulla?

On tärkeätä myös ettei anneta omien tunteiden tulla esiin. Vihanen tai surullinen ihminen, on ihminen joka yleensä käyttäytyy kuin saalistajaeläin.

Musita että hevonen puree jollekin mitä me sille tehdään.

 Sitten on hevosia jotka ovat niin leikkisiä että ne haluaa tutkia kaikkea turvallaan, nipistää jos voi, niinkuin ne tekee kavereitten kanssa tarhassa. Jos nipistää takaisin leikkisää hevosta se voi hyvin ottaa sitä haasteeksi: miten nopeasti voin nipistää sitä ilman että se ehtii nipistää takaisin? Tällöin pitää saada hevoselle muuta ajateltavaa. Ole luova, joidenkin hevosten kanssa pitää oikeasti leikkiä niin että niitten aivot väsyy, ennenkuin menee harjaamaan.
Samalla voi olla hyvä käyttää hevosen kykyä hyväkseen, opettaa jotain mitä se voi tehdä turvan kanssa. Voi vaikka opettaa sitä noutamaan jotain, vain mielikuvitus rajoittaa! :)

5 kommenttia:

 1. Mulla poni puree koska edellisessä kodissaan sille annettiin jatkuvasti herkkuja...

  VastaaPoista
 2. Mulla poni puree koska edellisessä kodissaan sille annettiin jatkuvasti herkkuja...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikea uskoa että pureminen voisi johtua siitä että sille on edellisessä kodissa annettu herkkuja. Joko sillä on kipeetä tai sitten se ei kunnioita sinua, kehottaisin sinua leikkimään parellin 7 leikkiä... Vähän ajan päästä voit huomata että pureminen vähenee.

   Poista
  2. Sanoisin kyllä, että pureminen voi johtua juuri tuosta että on saanut edellisessä paikassa namuja ja tapa on jäänyt päälle. Omani lopetti kerjäyspureskelun kun opetin sille luopumisen. Pää pitää kääntää pois päin minusta ennen kuin saa namipalan.

   Poista
  3. Jos hevonen kunnioittaa sinua niin se ei kyllä pure, vaikka olisi entisessä kodissa saanu namia kädestä! Kaikilla on kuitenkin eri näkemyksiä kaikesta, molemmat voi olla oikeassa molemmat väärässä mutta näin minä näen sen:)

   Poista