tiistai 9. lokakuuta 2012

Energian salaisuus

Pari viimeistä päivää on satanu suunnilleen kokoajan. Ei ole siis tullu ratsastettua tai leikittyä yhtään. Tarhassa olen käynyt moikkaamassa ja rapsuttelemassa. Ja alkaa jo olla pimeetä kun tulee kotiin niin pitää heti lähteä jos ei halua pimeässä tehdä jotain. Mulla on täys jakso niin pääsen joka päivä klo.16 , lukuunottamatta keskiviikko ja perjantai jolloin pääsen klo.15!
Tulee ikävä  kesälomaa ja aurinkoista säätä.


Onko hevosellasi ratsastaessa paljon energiaa (extrovert) vai tuntuuko siltä että se vaan nukkuu (introvert)? Kyseessä on vaan siitä että ratsastaja ja hevosen pitää yhdistää energiansa. Siksi ihmisellä jolla on paljon energiaa on helpompi työskenellä hevosen kanssa joka on samanlainen, ja ihmisellä jolla on vähän energiaa sopii paremmin hevoselle jolla myös on vähän energiaa. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä että jokaiselle sopii vain tietynlainen hevonen, vaan että meidän täytyy harjoitella kykyämme vaihtaa energian tasoa.

Ajatelkaa että istutte huoneessa missä on paljon ihmisiä. Huoneessa on aina yks tai useampi joka puhuu ja on huomion keskellä=extrovert. Huoneesta löytyy kuitenkin myös niitä ketkä kukaan ei huomaa koska ne istuu hiljaa=introvert.

Eli miten saa extrovertin vähentämään energiaa ja introverttiä aktiivisemmaksi?
Onko hauskaa jos joku taukoamatta huutaa että sun pitäisi liikkua reippaammin? Lopulta haluaa pysähtyä ja läymäyttää kyseistä henkilöä (hevoskielessä se on pukki tai potku, aika tavallista introvertille). Mutta jos tämä henkilö kävelee sivullasi, vähän vähän hitaammin. Niin saa tunteen että pitäisi lisätä vauhtia, onko tuttu tunne? eikö olisikin hauskaa jos sun nukkuva hevonen yhtäkkiä haluaisikin ravata?

Luuletko että kuuma hevonen hidastaisi, jos joku pidättää sitä ettei se saakkaan juosta niin kovaa? Ettekö luule että se tykkäisi enemmän siitä että henkilö sanoisi sille että saat juosta niin kovaa kun haluat voltilla, etkö osaa juosta vähän kovempaa?

Tavallisin syy kuumaan hevoseen on ettei se saa tarviamansa liikunnan siinä hevosenpidossa missä se elää. Seisoo 12+h tallissa, pieni aitaus, seisoo yksin. Onhan niitäkin jotka asuu isoilla alueella jotka mielummin juoksee kun kävelee, Armi on esimerkiksi sellainen. Siksi olisi hyvä jos voisin ensin maastakäsin lämmitellä ja antaa Armin päästellä energiaa ulos ennenkun nousen selkään. Meillä ei kuitenkaan ole sellaista mahdollisuutta kun omaa kenttää ei ole, laidun on ihan liian liukas ja mätkä ja muuta vaihtoehtoa ei olekkaan. Yritän niin nopeasti kuin "mahdollista" vaihtaa askellajia nopeampaan. Energia istuu enemmän henkisesti kuin fyysisesti. Jos hevonen haluaa juosta muttei saa, hevoselle tulee usein jännittynyt ja epätasanen tunne. Eli että se "valmistaa" enemmän energiaa sisällään ja jännittää enemmän jos sitä pidättää koko ajan.

Jos hevosellasi on paljon energiaa niin yritä olla yhtä suuri kuin se, esim. iso elefantti ei huomaa pientä muurahaista. Sen sijaan pieni muurahainen ei tunne olonsa turvalliseksi/motivotuna ison elefantin seurassa.

Kysykää jos jotain jäi epäselväksi!

5 kommenttia:

 1. loistava teksti!
  olisiko sinulla vinkkiä, miten sitten kuuman hevosen saisi rauhoittumaan tai laiskan hevosen liikkumaan?
  minusta tuntuu että kaikki hevoset, joilla ratsastan, ovat joko liian laiskoja tai liian kuumia. En saa niitä liikkumaan, tai sitten en pysähtymään. Johtuuko tämä istunnastani vai mistä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuumaa hevosta ei ainakaan saa rauhottumaan pidättämällä sitä. Itse annan sen liikkua voltilla niin kovaa kun vaan haluaa ja pyydän vielä vähän lisää. Jos on mahdollista niin ennen kun nousen selkään niin annan sen päästellä energiat ulos ensin, ja jos kuumuu tosi paljon ettei ole mitään sanottavaa vauhdista niin en nousis selkään vaa painottaisin enemmän huomiota maastakäsin harjoituksiin. Tiedän kuitenkin että tämä ei ole mahdollista ratsastuskoulussa mutta silloin voi vaan istunnalla yrittää hidastaa ja ratsastaa eniten istunnalla.
   Itse en ole paljon menny laiskoilla hevosilla, viimeks varmaan ratsastuskoululla. Mutta älä kokoajan hoputa niitä vaan yritä tässäkin vaikuttaa istunnalla, lisää energiaa (voit ottaa käsiä mukaan, ihan kun juoksisit) ja anna sille aikaa.

   Poista
 2. Moikika!
  Teiltä löytyy kivä blogi täältä! :)

  Käythän myös vilkaisemassa meidän blogia?
  ---> http://sadetakinsuojassa.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 3. http://alice-onewaytolove.blogspot.fi/2012/10/top-3-blogit-arvostelut.html :)

  VastaaPoista