torstai 19. joulukuuta 2013

10 eri tapaa leikkiä porcupine game

Onko sinulla vaikeuksia keksiä miten voisit jatkaa ja kehittää porqupine gamea, tässä on sinulle kymmenen eri tapaa. Jotta voisit tehdä nämä olisi hyvä jos hevosesi osaisi jo peruuttaa ja siirtää taka- ja etuosaa paineesta! Muista aina leikkiä friendly gamea siinä kohtaa missä olet lisäämässä/lisäsit painetta. Kaikki eivät leiki friendly gamea ennenkuin lisäävät painetta (varsinkin opetusvaiheessa) mutta mielestäni se antaa hevoselle mahdollisuuden miettiä mitä seuraavaksi tapahtuu.1.Laskea päätä alas paineestä
Tämä on todella hyödyllinen "temppu", itse opettaisin se jokaiselle hevoselle. Jotta saisit päätä alas painetta tulisi laittaa niskaan, karvien taakse. Aloita pienestä paineesta ja lisää vähitellen ( ajattele näin: fly, mosquito, blackbird, eagle) ja heti kuin hevonen edes yrittää poista paine. Suurin ero tässä leikissä on se että kun painetta lisää ei paina vain alaspäin vaan samalla "nipistää" hevosen niskasta (todella vaikeeta selittää, mutta jos kokeilet hevosen niskaa tunnet että saat otteen harjan juuresta)!

2. Nostaa päätä ylös
Lisää painetta leuan alle ja poista paine heti kun hevonen reagoi paineeseen, aloita pienestä paineesta ja lisää vähitellen!

3. Peruuttaminen lisäämällä painetta takajalkoihin
Jotta voit tehdä tän leikin sinun pitää luottaa hevoseesi, ettei se potki! Voit käyttää köyttä tai porkkanakepin narua ta oikeastaan ihan mitä vain, laitat narun takajalkojen ympäri ja lisäät vähitellen painetta

4. Eteenpäin lisäämällä painetta etujalkoihin
Tässä teet samallatavalla kuin edellisessäkin leikissä mutta laitat narun etujalkojen ympäri ja lisäät vähitellen painetta eteenpäin!

5. Peruuttaminen lisäämällä painetta häntään
Alussa on hyvä käyttää köyttä apuvälineenä, sillä harva hevonen tajuaa heti mitä haluat kun "vedät" hännästä. Lisäät vähän painetta häntään mutta jos se ei peruuta heiluta köyttä kunnes hevonen peruuttaa, poista paine heti kun hevonen ajattelee taaksepäin. Itse en ole koskaan lisänny hirveen paljon painetta häntään sillä en halua että Armi alkaa peruuttamaan kun venytetään vetämällä hännästä!

6. Sideways, paineen porcupine gamen avulla
Lisäät vähitellen painetta suunilleen samaan kohtaan missä pohkeesi olisi jos ratsastaisit ja menisit pohkeenväistöä. Jos hevonen ei mene tasaisesti sivulle voit auttaa toisella kädellä, jos etuosa jää jälkeen lisäät painetta etuosaan. 

7. Taluttaminen ilman riimua
Joskus jos sinulla ei ole riimua lähelläsi ja sinun pitää taluttaa lyhyt matka tämä voi olla kätevä temppu. Lisäät vähitellen painetta eteenpäin leuan alle, ihan hevosen suun kohdalle (niin että sinun sormet melkein menevät hevosen suuhun).

8. Takaosan siirtäminen sinua päin
Jotta tämä onnistuisi hevosesi on osattava siirtyä poispäin paineesta! Vie köysi tai naru hevosen mahan ympäri niin taakse kuin vaan sen saat, ja lisää pianetta. Tämä voi olla hankalaa alussa mutta ajan kanssa hevonen oppii, älä pidä kiirettä sillä tätä hevonen ei opi päivässä.

9. Etuosan siirtäminen sinua päin
Tee samaa mitä edellisessäkin leikissä mutta vie köysi etuosan kohdalle, ja lisää painetta. Kun hevonen osaa siirtää etu- ja takaosaa sinua päin voit yhdistää ne ja opettaa hevosta tulla sivuttain sinua päin!

10. Pään kääntäminen
Tämä on myös todella kätevä temppu, sillä selästäkäsin tämä toimii hätä jarruna. Jos saat hevosesi päätä käännettyä sivulle hevonen ei pääse juoksemaan eteenpäin. Mene seisomaan satulakohdan kohdalle ja vie kädet ylös sään kohdalle. Tee ensin friendly gamea köyden kanssa ("silitä" köyttä) jotta hevosella on mahdollisuus miettiä mitä haluat, lisää sitten vähitellen painetta. Lisäät painetta niin että pidät köyttä kädessäsi, laita sitten yksi sormi kerrallaan alas samalla kun lisäät painetta.

(pahoittelen että Armi on noin likainen ja video huonolaatuinen!)

13 kommenttia:

 1. Pääsit blogimme http://russponinelamaa.blogspot.fi/ libster blog postaukseen

  VastaaPoista
 2. Sinut on haastettu!
  Blogissani: http://hulluhevoseni.blogspot.fi/2013/12/luukku-24-sekasuperhyperpostaus.html
  :)

  VastaaPoista
 3. Moikka! Onko sinulla sähköpostia? Olisi kiva keskustella kanssasi ponin johtajuusongelmasta. sini.launis@hotmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. voisitko poistaa ylemmän kommentin? Ettei osoitteeni ole kaikkien saatavilla :D

   Poista
 4. Saitko viestini? =)
  -sini

  VastaaPoista
 5. Oi tää sun blogi on aivan ihana. Kävin nyt ekaa kertaa lukemassa pikasesti ja tulen paremmalla ajalla tarkemmin koluamaan. Voiko sun mielestä millä hevosella tahansa mennä ilman suitsia? Oman kanssa olisi ihana oppia niin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla! :)
   mielestäni millä hevosella tahansa voi mennä ilman suitsia, kunhan ensin opettaa maastakäsin ja luottaa täysin hevoseen!

   Poista
 6. Hei! Mä tunnen sun ponin. Katselin sun blogia ja Armi tuntui tutulta, katsoin sukupostista ja asia varmistui. Olen käynyt tallilla missä se oli. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, kävitkö sillä ratsastamassa vai oliko sinulla oma/vuokra hevonen siellä? :)

   Poista
 7. Hei, mulla on 9 vuotias lämminveri ruuna. Ennen meille tuloa se on kiertänyt 7 eri kodissa. Nyt se on ollu meillä kohta 5 vuotta. Sillä on tullu joku trauma varsana siitä että sen korviin kosketaan. Ei anna edes minun koskea js rapsuttaa. Miten päästä ongelmasta eroon?

  Terveisin apua kaipaava heppatyttö!
  :)

  VastaaPoista