tiistai 10. joulukuuta 2013

10 eri tapaa leikkiä Friendly game

Onko sinulla vaikeuksia keksiä miten/millä leikkisit friendly gamea? Tässä olisi 10 vinkkiä miten voit sen leikkiä.
Tänään ei ollu meidän päivä, Armi ei millään rentoutunu kokonaan. Pää oli melko korkealla kokoajan, joten korvat ei näy videolla mikä on todella harmillista sillä korvista näkee hyvin pelkääkö hevonen va ei. Jos korvat liikkuu kokoajan hevonen on vähän jännittyny eikä tiedä miten asiaan suhtautuisi, mutta jos korvat pysyvät paikoillaan/liikkuu hitaasti hevonen on melko rento.1. Vieraalla esineellä seisominen
Me käytettiin tällä kertaa ison pahvipalan, jonka olin ottanut isosta pahvilaatikosta. Pressu käy myös yhtä hyvin, tarkoitus on vain että pohja ja ääni on "vieras". Me ollaan aina käytetty pressua ja siksi Armi vähän jännitti ensin mennä pahvpalan päälle, mutta pienen totuttelun jälkeen ei enää ollut mitään ongelmaa.
Tarkoitus on seistä esineen päällä, jos lähetät hevosta esineen yli olet jo siirtyny toiseen leikkiin!

2. Ihmisen hyväksyminen
Tämä on yksi tärkeimmistä asioista mitä hevosen pitää hyväksyä tai oikeastaan olla pelkäämättä, nimittäin ihmisen kosketus. Ihmisen on saatava/voitava koskea hevosta kaikkialta, hevonen ymmärtää sitten pikkuhiljaa ettei ihminen tee mitään pahaa. Jätä aina pää viimeiseksi sillä se on herkin kohta, ja jos hevonen reagoi negatiivisella tavalla kun kosketat sitä, lopeta, ja jatka "turvallisemmalta" alueelta ja  palaa pikku hiljaa takaisin siihen kohtaan mihin hevonen ei antanu sinun koskea (olisi tietenkin hyvä ensin tutkia ettei hevosella oikeasti ole kipeetä!).

3. Porkkanekepin hyväksyminen
Jos aiot työskennellä porkkanakepin kanssa (tai aluksi raipan!?) hevosen on ensin opittava ettei porkkanakeppi ole negatiivinen asia, vaan että se on ihmisen apuväline (pidennetty käsivarsi) ja joskus jopa palkinto. Pitäisi saada koskettaa hevosta joka paikasta sekä lyödä maahan (sillä narunpätkällä) niin että tulee ääntä ilman että hevonen reagoi. Näin pitäisi toimia kaikkien esineiden kanssa joita aikoo käyttää. Hevosen on ensin hyväksyttävä ne, eikä pelätä niitä!

4. Muovipussin hyväksyminen
Olen itse tehnyt tuollaisen muoviviuhkan joka korvaa muovipussia, mutta molemmat toimii yhtä hyvin. Tässä on tarkoitus tehdä ääniä hevosen ympärillä ja koskettaa hevosta joka paikasta. Näin hevonen saa lisää luottamusta sinuun, tietää että sinun kanssa mikään ei ole vaarallista.

5. Pressun hyväksyminen
Pressulla voi tehdä paljon asioita, sen päällä voi seisoa ja sillä voi koskettaa koko hevosta. Tavoite on sama kuin muissakin, eli että luottamus ihmisen ja hevosen välillä kasvaa.

6. Suitsien hyväksyminen
Moni hevonen inhoaa varusteiden laittoa, ja siksi on hyvä joskus leikkiä friendly gamea niitten kanssa. Koskettaa hevosta niillä joka paikkaan ja/tai antaa nitten olla van päällä. Hevonen huomaa ettei varusteita aina laiteta koska ollaan lähdössä ratsastamaan. Niitä voi vaikka laittaa hevosen päälle ja ottaa pois ja sitten menee tekemään jotain ihan muuta. Tai sitten voi laittaa varusteet päälle siksi aikaa kun tehdään maastakäsin juttuja tai jotain muuta.

7. Maton/pyhkeen/loimen/satulahuovan hyväksyminen
Hevosta koskettaa valitsemalla esineellä joka paikkaan.

8. Satulan hyväksyminen
Moni hevonen inhoaa varusteiden laittoa, ja siksi on hyvä joskus leikkiä friendly gamea niitten kanssa. Koskettaa hevosta niillä joka paikkaan ja/tai antaa nitten olla van päällä. Hevonen huomaa ettei varusteita aina laiteta koska ollaan lähdössä ratsastamaan. Niitä voi vaikka laittaa hevosen päälle ja ottaa pois ja sitten menee tekemään jotain ihan muuta. Tai sitten voi laittaa varusteet päälle siksi aikaa kun tehdään maastakäsin juttuja tai jotain muuta.

9. Erillaisten äänien hyväksyminen
Saatiin vähän aikaa sitten uuden roskiksen, joten toin meidän vanhan takaisin pihaan (Armi oli mukana) ja huomasin että Armi jännittyi vähän kun vedin sitä perättäni. Päätin siksi tänään harjoitella sen kanssa, ja siitä lähteekin aika hyvä ja erillainen ääni. Joten jos teidän roskis on juuri tyhjennetty eikä kovinkaan kaukana, kokeiltaa vetää sitä hevosen ympäri.

10. Viimeinen vinkki on monelle varmaan aika haastava, huomasin ainakin itse että meidän pitää harjoitella tätä vähän enemmän. Näitä kun ei ole pitkään aikaan tullut tehtyä.
Eli kokeile hypätä hevosen ympärillä, x-hyppyjä tai ihan tavallisia hyppyjä. Jos hevonen hermostuu/jännittyy hypi vähän pienempiä hyppyjä, ja tee sitten pikkuhiljaa isompia (ehkä jopa vasta seuraavalla kerralla).Mitäs piditte tällaisesta? Ajattelin tehdä tällaisen jokaisesta leikistä, ensin maastakäsin ja sitten selästäkäsin! Onko täällä kiinnostuneita lukijoita?


14 kommenttia:

 1. Löysin blogisi vasta muutama päivä sitten ja liityin välittömästi lukijaksi. Vaikuttavaa hevosenkäsittelyä, hyviä vinkkejä ja kadehdittavaa luottamusta :) Jatka samaan malliin, täällä ainakin yksi uusi innokas lukija!

  VastaaPoista
 2. Hei, minua kiinnostaisi tietää miten olet harjoitellut niskasta myötäämistä Armin kanssa? Ison hevosen kanssa touhutessa ja erityisesti päätä harjatessa/suitsittaessa helpottaisi huomattavasti, jos saisi hevosen opetettua laskemaan päätä niskaan tulevaan paineeseen. Kuitenkaan en ole saanut tätä onnistumaan isokokoisen, kovapäisen ruunani kanssa :D Vinkkejä tai jopa erillinen postaus?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niskasta myötäminen on kyllä kätevä "temppu"! Se kuuluukin seuraavaan leikkiin, joten postaus siitä tulee toivottavasti vielä tällä viikolla :)

   Poista
 3. Hei, kiva kun "muistutit" tuosta "hevosen ympärillä hyppimisestä"! Olen jättänyt sen totaalisesti taka-alalle, koska Lilla _inhoaa_ sitä. Alusta asti kun minulle on tullut. Korvat menee välittömästi niskaan kiinni, pää nousee ylös, alkaa irvistyttämään, häntä viuhtoo ja jalat tömisee. Tiedä sitten, mistä on tullut noin kova inho siihen. Täytyykin alkaa treenailla :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Armi oli aika samanlainen alussa mutta treenailtiin paljon ja Armi tottui siihen, nyt en oo pitkään aikaan tehny sitä ja huomasin että Armi jännittyy vähän joten meidänkin pitää alkaa treenailla! :D

   Poista
 4. tosi mielenkiintoinen blogi, ihan äly söpä poni :3 ihania kuvia ja tosi upee ulkoasu, wau! :) jään ehdottomasti seurailemaan (:

  sait uuden lukijan, saanhan mäkin?:)

  http://lotanhevoselamaa.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 5. Sut on sitten haastettu mun blogissa! :) Btw, ihan mielettömän kadehdittavaa yhteistyötä teillä, hatunnostot, sulla on tämä taito selvästi hyppysissä! :b

  VastaaPoista
 6. Oon alkanut innostumaan tosi paljon maastakäsittelystä,se on menny ehkä jopa ratsastuksen edelle:) mun mielestäni on tärkeetä eka tutuatua vieraaseen hevoseen eikä yhtäkkiä vaan nousta selkään. Näitä juttuja aion kyllä kokeilla :)

  VastaaPoista