sunnuntai 25. marraskuuta 2012

Kuolaimen vaikutus hevoseen osa 2

Osa 1 

Kuolaimen kehitys

Alexander Nevzorovin mukaan elokuvassa "the Horse Crucified and Risen - The Horse Encyclopedia" ihmiset yrittivät jo monta tuhatta vuotta sitten keksiä keino minkä kanssa voisi kontroloida hevoset. He tekivät renkaita jotka laitettiin kiinni sieraimien väliin (mitä voi joskus nähdä naurakarjalla) ja se toimi hyvin vähän aikaa. Alue rankaan ympäri vaurioitui pahasti mikä teki renkaasta käyttökelvottomaksi. Etsittiin silloin aluetta joka olisi kivuliaampi hevoselle ja löydettiin ruumiin herkin osa; suu.
Idian War Bridle

Alussa kuolaimia valmistettiin muusta maateriaalista kuin metallista, esim. luusta, puusta ja jouhista. Huomattiin kuitenkin että nämä materiaalit kuluivat nopeasti ja ruvettiin valmistamaan kuolaimet metallista. Niinkuin jo aiemmin sanoin niin kuolaimet jotka käytettiin ennen näyttävät hyvin paljon niitä jotka käytetään tänään. Se koostui suorasta ( harvoi nivel) suuosasta ja osa joka tuli suun ulkopuolelle, eli se osa johon tänään kinniitetään ohjat, olivat usein koristettuja ja hienoja. Suuosat olivat usein paljon paksumpia mitä ne ovat nykyään.

Kun hevoset joutuivat keskiajalla kantaa painavia varusteita niin niitä jalostettiin isoimmiksi ja vahvemmiksi. Kuolaimistakin tuli "isompia" ja vahvempia. 1600- luvun alussa kuolaimettomista tuli enemmän tunnetuiksi hevosihmisten keskuudessa, koska Baptista Galiberti treenasi hevosiaan ensin hackamooreilla tai kapsoneilla ennenkuin hevoset olivat valmiita käyttämään kuolaimia. Tämän jälkeen on jatkettu sillä teorialla että aloittaa ensin pehmeemällä kuolaimella, niinkuin kuolimettomat tai kaksiosainenosainen nivelkuolain, ja kun hevonen ja ratsastaja on tarpeeksi koulutettuja vaihdetaan vahvempaan kuolaimeen.

kolmiosainen pronssi kuolain

6 kommenttia:

 1. muuten tämä oli kiva postaus, mutta jäin vain odottamaan sen jatkumista:D

  VastaaPoista
 2. Moikka! Löysin blogisi parisen päivää sitten ja ihastuin heti :)
  Aivan uskomattoman kiva blogi! Tuli kyllä heti suosikiksi, odotan innolla uusia postauksia (:

  Ja sitten, itsekin olisin kiinnostunut toimimaan Parellin lailla, muttei ole välineitä.. Joten jos joskus tarvitset tilata Parellishopista jotain, ilmoittele niin voitaisiin tehdä yhteistilaus ja maksaa postikulut puoliksi :D
  Ei väliä milloin, olen aina kiinnostunut ^_^

  ~Panda

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että pidät:)
   tilasin just lauantaina sieltä niin en varmaan vähänaikaan tilaa, vaikka nythän siellä olisi postikulutta...:)

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 3. Itselleni kyllä näyttää, että postikulut myös! Ehkä joku jäsenetu tuo postikuluitta?
  Mutta onneksi itselläni ei ole kiirettä, niin kelpaa odotellakin (ja toivoa lottovoittoa, vaikken edes lottoa! :D) :)

  VastaaPoista