tiistai 27. marraskuuta 2012

Kuolaimen vaikutus hevoseen osa 3

 osa 1 ja osa 2

Aivan kuten ihmisillä, hevosen suun tehtävä on jauhaa ja "lajitella" rehu (ruoho). Suu on ruuansulatuksen ensimmäinen "pysäkki" missä isoimmat palat murskautuu pienimmiksi paloiksi pureskelemisesta.
Hampaat koostuvat dentiinistä, juurisementistä ja kiilleestä. Kiille on kovin osa mitä kehosta voi löytää, ja se jauhaa rehua pienimmiksi osiksi. Sylki muodostuu kun hevosella on jotain suussa (pureskelee) niin että rehu pehmenee että se voi jatkaa seuraavaan osaan, ruuansulatuskanavaan, kurkkuun, syöttökurkkuun ilman esteitä.Toisin kuin ihmisillä, hevosilla ei ole entsyymejä syljessä.

Kuolaimen haluttu paikka on hampaaton alue joka on etuhampaitten ja poskihampaitten välissä. Tässä välissä on vain ohut kerros ien ja limakalvo ( n.2mm). Ikenet ovat muotoiltu luukalvo jonka tehtävä on tuoda luurangolle tärkeitä ravintoaineita.

hampaat kasvavat n. 2mm vuodessa. Hampaat vaihtuvat vähitellen (2,5 - 4,5 vuotta) ja hevosella pitäisi olla kaikki pysyvät hampaat 5 vuotiaana.

Kieli on lihas, jonka päätehtävä on kuljettaa rehua suussa. Kieli täyttää koo suuta hampaitten sisäpuolella niin oikeastaan kuolaimelle ei ole tilaa, sille tehdään tilaa.

Alaleuka on paljo ohuempi kuin mitä voisi luulla kun katsoo hevosen päämuotoa. Täysikasvuisen, ison työhevosen kalloa mitattiin, ja etäisyys alaleuan silaanien välissä havaittiin olevan 2cm. Hampaaton alue mitattiin olevan 4cm.

Sudenhampaita

Kaikilla hevosilla ei ole sudenhampaita, noin puolet. Sudenhampaat ei ole ongelma luonossa eleville hevosille, mutta kun laittaa kuolainta suuhun, se aiheuttaa suurta kipua paineella (esim. kuolaimesta). Ne jotka haluavat käyttää kuolaimia seuraa yleensä neuoa poistamaan sudenhampaat yksinkertaisella toimenpiteellä.


osa 4, osa 5

tieto otettu täältä!
8 kommenttia:

 1. Ën tiedä onko, mutta teksti vaikutti hyvin paljon jostain suoraan kopioidulta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen osittain kopioinu ruotsinkielisestä tutkinnasta, enhän mä itse osais tällasta ilman että etsin tietoa:) linkitän viimeisessä osassa mistä olen hankkinu tietoa(:

   Poista
 2. Tekstejäsi olisi paljon parempi lukea jos ne olisi kirjoitettua paremmalla suomella. En tarkoita tätä todellakaan pahalla, mutta teksti on vaikealukuista ihmeellisten lauseiden/kirjoitusvirheiden takia :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitan mutta olen täysin ruotsinkielinen niin en pysty kirjottamaan ilman mitään kirjotusvirheitä!

   Poista
  2. Minä olen yrittänyt kirjoittaa blogiani lyhyesti myös ruotsiksi ja on muuten vaikeaa! :D

   Poista
 3. Har du frågat tjejerna som skrivit orginaltexterna på lycklighast.wordpress.com om lov om att få kopiera och översätta? Du har ju inte angett vad du använder som källa och det minskar trovärdigheten.
  Annars är det bara positivt att sprida denhär informationen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jag tar ideer därifrån, men eftersom hon även har kopierat sina texter så behövs det inte tror jag! Men jag kan kontakta henne om det är okej att skriva "av" henne!:)

   Poista
 4. Tosi hyvä sarja! :) tällaista olen kaivannut jossa suomennetaan näitä asioita. Lähteet tosiaan olisi hyvä mainita. Etenkin tämä hevosen leuan mitoista kertova pätkä oli itselle ihan uutta tietoa. Jännä myös saada tietoa tuosta historiasta :D.

  VastaaPoista