lauantai 17. marraskuuta 2012

Kahdeksan periaatetta hevosen koulutuksessa 2

Nämä 8 principles of horse-training, Pat Parelli saavutti ja kertoi ensimmäisellä esityksellään, monta monta vuotta sitten. Nämä ovat tärkeimmät perusasiat jotka Parellin opastajat opettivat hänelle.

Mitä enemmän olen lukenu ja oppinu näistä, sitä enemmän yritän käyttää niitä päivittäin.

2. Don't make or teach assumtions

Ihmiset tekee olettamuksia koko ajan. He olettavat, että hevoset ovat varmoja ja yksinkertaisia. He olettavat että jos hevosta on ratsastettu,  niin hän on aina ratsastettavissa riippumatta mitään. He luulevat, että sama koulutus menetelmä toimii kaikille hevosille. he olettavat, että se on hevosen vika jos jokin ei mene niin kuin pitäisi. He olettavat, että jos hevonen teki sitä tänään niin se tekee sen automaattisesti huomennakin. He olettavat, että hevoset ajattelevat samalla tavalla kuin ihminenkin, he arvostavat samoja asioita. He olettavat että saalis eläin ei tule satuttamaan, ihmisiä, asioita, toisia hevosia tai itsensä kun se taistelee elämästään.

Ei-savvy ihmiset opettavat jopa hevosia tekemään olettamuksia - huonoja ja hyviä. he ravavat matkalla kotiin tallille kolme tai neljä päivää peräkääin ja odottavat sitten että hevonen voi kävellä rentoutuneena seuraavalla kerralla. He opettavat hevosia olettamaan että on ruokaa joka päivä viideltä tai kuudelta joka päivä, ja aiheuttaa hevoselle henkistä, tuunteellista ja fyysistä stressiä, kun ruoka on myöhässä. He opettavat myös hevosia olettamaan että ihmisen yli voi juosta, tunkeutua ihmisen omalle alueelle ja käyttäytyä epäkunnioittavasti.

Joten älä koskaan tee olettamuksia äläkä koskaan opeta oletuksia!1. hevosmiestaito on luonnollista

2. Älä tee tai opeta oletuksilla

TULOSSA:

3. Kommunikaatio on kaksi tai useampi henkilö joka ymmärtää ja jakaa ideaa

4. hevosilla ja ihmisillä on yhteinen vastuu

5. oikeudenmukainen asenne, on tehokas asenne

6. kehonkieli on universaali

7. hevoset opettavat ihmisiä, ihmiset opettavat hevosia

8. periaatteet, tarkoitukset ja aika on opetuksen työkalut


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti