tiistai 5. kesäkuuta 2012

Viikon harjoitus #3


Harjoitus - stick to me


Tapahtuu helposti että seitsemän leikkiä muuttuu työksi. Leikit ovat vain pohja kielelle jonka me käytetään hevostemme kanssa, siitä tulee todella tylsää jos leikkisi joka päivä samaa. Leikit auttavat meitä ymmärtämään ja tutustumaan toisiimme, eli eihän kukaan jaksaisi jokapäivä sanoa toisilleen että "Hei, nimeni on Sandra, mikä on sinun nimesi?". Eli tavallinen ja helppo harjoitus kun Stick to me (pysy luonani). Siinä käytetään driving gameiä alueilta 2 tai 3. Level 4 käytetään myös alueet 4-5. Niinkun aina halutan tehdä siitä leikin, tärkeintä ei ole että hevonen tekisi harjoituksen, vaan että se ymmärtää sen. Harjoitus joka on tehty hyvin/oikein tarkoittaa että hevonen on henkisesti, tunteellisesti sekä fyysisesti koottu, tätä on siis sitä mitä haetaan.
Stick to me leikissä halutaan että hevonen peilautuu meihin, sinne minne me kävellään hvonenkin kävelee, jos me pysähdytään niin hevosenkin pitää pysähtyä. Jos lisätään vauhtia niin hevosenkin pitää.






Stick to me leikki perustuu siihen että hevonen täytyy ymmärtää että sen tehtävä on pitää meidät samalla alueella koko ajan. Niin kauan kun kävellään lavan tai selän vieressä, annetaan hevosen olla rauhassa. Mutta jos hevonen tekee jotain niin että emme ole enää lavan vieressä, vaan pään tai pepun vieressä, niin tehdään jotain että olemma taas lavan vieressä. Emme kuitenkaan estä hevosta tekemään väärin, autetaan sitä vain takaisin. Tärkeintä ei ole että hevonen tekee harjoituksen vaan että se ymmärtäisi sen!


1.Ensin hevosnn täytyy olla varma kanssassi kaikki alla, ennen kaikkea siin alueella jossa tulet tekemään leikin. Itse olen mieluiten hevosen lavan tai selän kohdalla ja samalla pidän porkkanakeppiä hevosen selän päällä. Mutta voit itse valita missä olet.

2. Hevosen täytyy ymmärtää driving game:iä, erityisesti etuosalla koska emme halua että hevonen kävelee meidän päälle.

3. hevoset käyttävät ruuminkieltä ensisijaisesti ja siksi meidän täytyy oppia sitä samaa, ja sulkea suumme. Ei prrrrr, ei hyvä tai muita vastaavia. Ei ole väliä mitä sanomme suulla jos sanomme jotain muuta ruumiilla.


Kun haluan mennä pysähdyksestä käyntiin, nostan energiaani ja otan askeleen eteenpäin. Jos hvonen ei ole mukana ja jää paikalle nukkumaan, aloitan porkkanakepillä pehmeästi taputtaa hevosen selkää, aloitan pehmeästi ja sitä sitten kovenpaa ja kovenpaa.

Taputuksista ei saa tulla "lyöntiä", vaan vähän sillee miten lapset hakevat huomiota vanhemmilta, ne vetävät kädestä, aloittaa pehmeästi ja jatkavat sitten kovenpaa.

Heti kun hevonen edes ajattelee eteenpäin, niin pitää lopettaa tapuutukset ja silittää sitten selkä porkkanakepillä.

Mutta jos sulla on esimerkiksi hevonen jolla on vaikeuksia aloittaa, ja on Right Brain Introvert, on ehkä parempi että kävelet sivuttain ja ajattelet että olette kääntymässä 180 astetta, että saisit hevosta niin helposti kun mahdollista saada hevosta siirtämään etujalat sivulle. Sivulle ei ole yhtä vaikeata kun eteenpäin. Hevosella on yleensä syy miksi ei liiku, se ei halua, se ei ymmärrä tai sitten se ei vaan halua liikuttaa jalkojaa.

Kun aloitetaan kävelemisen niini. saamme helposti hevosen päällemme lavalla, sillon käytän porkkanakeppiä meidän välillämme kun seinä. Meidän pitäisi kävellä suht lähellä toisiamme, minä ja hevonen, mutta ei toistemme päälle. Kaikki hevoset valitsevat itse kuinka lähellä ne haluavat kävellä, stick to me voidaan tehdä monta metriä toisistaankin, eli aloita sitä mistä hevonen tuntee olonsa turvalliseks


4. Kun te vihdoin kävelette, niin pysähtykää. Sillon vähennän omaa energiaa ja hidastan niin että hevonen saa selkeän merkin että jotain tapahtuu. Sitten pysähdyn, ja jos hevonen ei silloin pysähdy niin heilutan käyttä.

On normaalia että hevonen sillon kääntyy eikä enää ole suorassa menosuuntaan. Sillon porkkanakeppi joka on levänny hevosen selän päällä olla avuksi, otan sen esille ja laitan sen minun ja hevosen väliin että muodostuu seinä. Ei tarvitse seisä kauan, haluat kuitenkin vain että hevonen ymmärtää merkin ja pysähtyy, jatka sitten eteenpäin pari askelta, ja yritä taas pysähtyä, eteenpäin, pysähdy, eteenpäin, pysähdy. Pari askelta eteenpäin riittää ja lyhyitä pysähdyksiä. Siirtymiset ovat tärkeimmät!

5. Kun käyti ja pysähdykset sujuvat hyvin, ja hevonen kuuntelee ruuminkieltä ilman että käytät porkkanakeppiä tai köyttä niin pitää vain jatkaa leikin kehittämistä. Aloita säätämään käynnin nopeutta, kävele kovaa ja hitaasti, peruuta, ravaa ja myehemmin voitte laukatakin yhdessä!




Kun aloitat peruuttamisen niin olisi hyvä olla aidan lähellä, se auttaa hevosta olemaan suorempi. Mutta ole tarkka ettei hevonen tunne olonsa ahtaaksi!

Kun aloitat ravilla ja laukalla niin on hyvä olla voltilla, ja pitempi liina. Voltti auttaa siinä että jos on hevonen joka ravaa nopeasti niin se voi helpomin pitää meidän sen sivulla.

Muista harjotella kaikkea yhtä paljon molemmilla puolilla, pysähdykset, peruutukset ja siirtymiset! :)








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti