sunnuntai 11. elokuuta 2013

Temppuja

Ei olla pitkään aikaab tehty mitään temppuja, paitsi maahanmenoa. Maahanmenoa en laske vielä "tempuksi" sillä se ei aina onnistu, joskus se menee makuulle joskus ei joten sitä harjotellaan vasta. 
Kun sain päähäni että halusin parantaa suhteemme, aloitettiin tempuilla. Ensin tehtiin helppoja temppuja kuten jalkojen nostoa, jonka jälkeen kokeiltiin vaikeempia temppuja. Itse en löytäny melkein mitään tietoa netistä mten opettaa joten sain itse miettiä ja kokeilla miten saan Armin tajuamaan mitä haluan, siksi jokaisen tempun opettamisessa kesti jonkun aikaa.   

Sen jälkeen kun aloitettiin seuraamaan Parellin ohjelmaa, temppukoulutus jäi sivuun. tehdään aina silloin tällöin pari temppua muttei sillee enää harrasteta temppuilua. Tällä hetkellä minulla on kuitenkin tavoite temppujen suhteen, haluan saada makuullemeno sujumaan.Kumartaminen oli myös yksi niitä ensimmäisistä tempuista mitä opeteltiin. Tämän tempun ansiosta meidän luottamus toisiimme kasvoi paljon, mutta ei voinu vielä sanoa että se oli hyvä. Tässä tempussa olisi vielä hiomista, Armi tarvitsee vielä aika isoja apuja että kumartaa joten niitä voisi parantaa. Kumartaminen molemmilla polvilla on yksi uusimmista tempuista, eli opetin sen "temppuilukauden" loppupuolella. Tämä oli myös yksi vaikeimmsta tempuista mitä opetin, joten olen todella tyytyväinen että osasin sen opettaa. Tästä oli tarkoitus jatkaa että Armi menisi makuulle, mutten koskaan tienny miten sen opettaisi. Siksi päädyn opettamaan makuullemenon piehtaroinnista.


"Ympäri" on yksi temppu joka on tullu Parellin mukana. Tässäkin "tempussa" on hiomista, vähemmän apuja haluaisin käyttää. Aloitettiin tämän "tempun" harjotteleminen keväällä, joten se on aika uusi. On tarkoitus kehittää tätä temppua niin että Armi tekee sen ravissa ja laukassakin. Tämä on Parellin mukaan "spin" joten liike lännenratsastuksessa, ehkä mekin joskus osataan sitä selästäkäsin.


 Sitten on tietenkin pystyynnousu, jonka opetin koska se näytti niin hienolta. Tämän tempun ansiosta Armista tuli vähän päällekäyvä ja aloitti puremisen uudestaan, siksi en kehota ketään opettamaan tätä temppua ennenkuin hevonen luottaa ja kunnioittaa ihmistä. Sen jälkeen en tehny tätä temppua pitkään aikaan, ja saatiin pureminen pois. Jossain vaiheessa kokeilin kuitenkin uudestaan pystyynnousua ja Armi käyttäytyi hyvin.
Armi ei hyppää korkealle, jalat nousee just ja just maasta joten tässäkin tempussa on hiomista jos haluaisi. Minusta tuo pomppu riittä oikein hyvin, enkä aijo sitä kehittää.Temppuja on kiva aina välillä tehdä, molemmat saa vähän aivojumppaa. Oppii tuntemaan hevosensa paremmin ja yhteistyö paranee, temput antaa möys vähän vaihtelua arkeen. On vain tärkeää muistaa ettei saa pakottaa hevosta mihinkään, muuten voit menettää hevosen luottamus. Ja luottamuksen saaminen takaisin voi kestää kauan.


7 kommenttia:

 1. Hei!
  Aloin seuraamaan sinua bloglovinin kautta, mahtava blogi!
  Sain uutta inspiraatiota maastakäsin työskentelyyn, löytyykö parellista lisää tietoa suomeksi jostain?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse en ainakaan ole löytäny suomeksi paljon tietoa parellista, sen verran uusi juttu se on täällä suomessa ettei löydy :/

   Poista
 2. Ootko miettinyt ikinä, että pistäsitte Armin kantavaksi? Muistaakseni Armi oli sanonut jotain tälle "eläinkuiskaajalle"(jolle lähetit silloin sen kirjeen) siitä varsa asiasta vai mitenkäs se olikaan mennyt :)
  Onko Armi saanut aikaisemmin varsoja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen miettiny teettää Armin kantavaksi, mutta olen tullu siihen tulokseen ettei kannata. Armi on sen verran pieni enkä haluaisi toista samankokoista, itse kun kuitenkin olen 169cm ja Armi 138cm.
   Armi on saamu varsan entisen omistajan lona, tämä varsa oli kuitenkin vahinko varsa. Armi on nyt jopa mummo:)
   Ja kyllä Armi oli sanonu eläinkommunikolle että haluaisi varsan:D

   Poista
 3. Olen ajatellut alkaa opettamaan ponilleni temppuja. Mietin vain, että tällä kyseisellä ponilla on hieman huono tapa joskus näykkiä, joten pahentaako tuo temppujen palkkaaminen tätä? Että alkaako hevonen kerjäämään herkkkuja näykimällä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisit palkata antamalla ponin laiduntaa tai antaa namin kulhosta, sillä kädestä antaminen voi tuottaa ongelmaa jos kunnioitus ei ole 100%. Sitten ei kannata opettaa dominoivia temppuja kuten pystyynnousu ja kuopminen, vaan enemmän alistavia kuten kumartainen. olisi tietenkin hyvä jos saisit näykkimisen loppumaan ennenkuin aloitat temppujen koulutuksen, mutta toisaalta temppujen opettaminen voi parantaa suhteenne ja näin näykkiminen loppuisi. Vaikea sanoa kun en tiedä millaisen poni on luonteeltaan, kaikki ovat niin erillaisia! :)

   Poista
  2. Itsekin olin miettinyt, että tuo kupista antaminen saattaisi toimia meillä :) Näykkiminen on jo huomattavasti vähentynyt, nykyään yrittää näykkiä vain jos ponia itseään ärsyttää joku asia tosi paljon. En meinannutkaan opettaa pystyynnousemista ja kuopimista, koska poni on perusluonteeltaan dominoiva ja en halua mitään ongelmia :)

   Poista