perjantai 16. elokuuta 2013

Miten aloitan maastakäsin työskentely!?

Haluaisitko tehdä maastakäsin juttuja hevosesi kanssa, parantaa teidän suhde ja luottamus? mutta et tiedä miten aloittaa, mitä tekisit tai mitä varusteita käyttäisit?

Maailmassa on monta "hevos kuiskaajaa", kaikilla on vähän eri tapa käsitellä ja lukea hevosta. Mutta näitä yhdistää kuitenkin se että kaikki pyrkii samaan lopputulokseen, luottamusta ja kunnioitusta ihmisen ja hevosen välillä. Eli kaikki pyrkii saamaan mahdollisimman harmoonisen suhteen hevoseen.
Moni ihminen sekoittaa näitten hevosmiehen ajatukset sopiviksi itselleen ja hevoselleen. Itse olen kuitenkin seurannu yhtä ja samaa menetelmää ja todennu että se toimii, se vaatii vain paljon opiskelua ja halua oppia.

Useimmat ihmiset luulee että luonnolliseen maastakäsittelyyn tarvitaan erikoisia varusteita, mutta todellisuudessa näin ei ole. Tietenkin naruriimu on parempi kuin tavallinen riimu, sillä se antaa selkeemmät ja vahvemmat paineet. Naruriimu voi siksi olla myös haitaksi jos sitä ei osaa käyttää, niinkuin kaikki muutkin varusteet. Porkkanakeppin sijaan voi hyvin käyttää raippaa, porkkanakeppi on vain sen takia parempi että se on jäykkä joten se toimii paremmin kun käyttää "fyysistä" painetta. Tavallinen riimunnarukin toimii hyvin alussa, niin kauan kunnes aloitetaan leikkiä leikkejä 4, 5, 6 ja 7. Sitten olisi hyvä käyttää pitemp köysi, sillä silloin leikitään leikkejä missä hevonen on pidemmällä etäisyydellä ihmisestä.

Kaikki alkaa Parellin 7 leikeistä, siinä on kaikki yhdessä paketissa. Kun nämä leikit sujuu hyvin, moni ongelma katoaa. Jos "ongelmia" ei ole nämä leikit vahvistaa suhteenne.
Aloitetaan tietenkin ensimmäisestä leikistä, eli friendly gamesta. Tämä on yksi tärkeimmästä leikistä, sinun ja hevosesi välillä syntyy luottamus. Hevonen näkee ettet tee sille pahaa vaikka olet saalistaja, haluat vain sen parasta. Ensin on tärkeetä että hevonen antaa sinun koskea sitä kädellä joka paikasta, sitten porkkanakepillä/raipalla jotta voit aloittaa toisenkin leikin leikkimistä ilman että hevonen pelkää porkkanakeppiä/raippaa. Sen jälkeen voi koskettaa erillaisilla esineillä, kokeile jotain mitä hevosesi pelkää. Älä kuitenkaan ole liian päällekäyvä jos se pelkää, jos se saa paiikin tai liikkuu niin älä kävele sen perässä esineellä vaan seiso paikallasi ja anna hevosen liikkua kunnes rentoutuu. Kokeile sitten uudestaan, ja heti kun kosket hevoseen eikä se reagoi poista paine.

Kun hevonen hyväksyy kättäsi ja porkkanakeppiä/raippaa voit aloittaa toisen leikin leikkimistä, mutta älä unohda että friendly gamea pitää leikkiä vaikka olet siirtyny eteenpäin. Porqupine game on leikki missä hevonen siirtyy paineesta, fyysisestä paineesta. Ensin aloitetaan etu- ja takaosan siirtämistä, ja muista käyttää paine vaiheet. Ensin kosketa karvaa, sitten ihoa, sitten lihasta ja jos ei vieläkään siirry kosketa luuta. Heti kun hevonen siirtyy poista paine ja friendly game päälle.

Näin jatkat jokaisen leikin kanssa, aina kun edellinen leikki sujuu hyvin voit aloittaa seuraavan leikin leikkimistä. Muista kuitenkin että tarkoitus on että leikit kaikkia leikkejä, joten älä unohda edellistä leikkiä vaikka olet aloittanu seuraavan kanssa. Täältä voit lukea lisää muista leikeistä! Ja jos jokin asia jäi epäselväkis niin kysy, lähetä miulle sähköpostia osoitteeseen onnellinenponi@hotmail.fi.

Kaikkia leikkejä voi tehdä sekä maastakäsin että selästäkäsin, parasta on kuitenin jos leikkejä opettaa hevoselle (oikeastaan ihmiselle, hevoset osaa nämä leikit luonnosstaan) ensin maastakäsin.


friendly game

friendly game

friendly game
friendly game

squeeze game

squeeze game

cirkling game


friendly game

porqupine game

Kuva kopioitu Parellin facebook sivusta!
Tässä vielä video kun näytän kaikki "tehtävät" mitä pitää osata että pääsee level 1 läpi (kuvattu viime vuonna). Youtubessa on muutenkin pljon videota, sieltä saa paljon vinkkejä ja harjoituksia mitä voi tehdä. 

1 kommentti:

  1. Voi miten kaunis video, tolleen ihmisten pitäis osata olla hevostensa kanssa!

    VastaaPoista