lauantai 26. tammikuuta 2013

Kuolaimen vaikutus hevoseen osa 5

osa 1, osa 2, osa 3, osa 4

Kieli

Niin kuin ennen jo sanoin hevosen suussa ei ole tilaa kuolaimelle - kieli täyttää koko suun. Siksi se on kieli joka saa "siirtyä" että kuolaimelle jäisi tilaa. Koska kieli on lihas, se kestää enemmän painetta kuolaimelta kuin hampaaton alue. Kun kuolain laitetaan hevosen suuhun, hevosella on kolme vaihtoehtoa:

1. jättää kieli kuolaimen alle - suojaa hampaatonta aluetta mutta sillon kieli painautuu kuolaimen ja ohueen (terävän) hampaattomaan alueen väliin.

2. laittaa kieli kuolaimen päälle (harvinaista, sillä on vaikeeta antaa vieraan esineen olla rauhassa suussa).

3. ja tavallisin tapa -  vetää kieltä kuolaimen taakse ja "leikkiä" kuolaimen kanssa kielen kärjellä. Tämä painaa kitalakea ylöspäin ja rajoittaa hevosen hengitystä (enemmän tästä osassa hengityksestä)

Hampaat

Hevosen hampaat ovat tarkoitettu jauhaamaan rehua ja on elintärkeitä hevosen elonjäämiseen, jos hampaat kuluu epänormaalisesti tämä voi heti vaikuttaa hevosen elämän pituuteen.

Liian pitkällä kuolaimella on taipumus mennä liian taakse hevosen suussa, mutta yleensä hevoset välttävät kipua ottamalla kuolaimen poskihampaitten väliin, joka kuluttaa hampaita epänormaalisesti. Poskihampaitten kuluminen aiheuttaa sitä että alaleuan hampaista tulee terävät sisäpuolelta ja yläleuan hapaat saavat samanlaiset "koukut" ulkopuolelle (poskea päin). Nämä "koukut" voivat myös muodostua jos hevoset syövät pää väärässä asennossa, koska tällöin hammasrivit eivät ole vastakkain, niinkuin ptäisi. "Koukut" estävät hevosta käyttämään sen normaalit pureskeluliikkeet ja voivat aiheuttaa haavoja ja hankaumia posken sisäpuolelle (varsinkin jos turparemmi painaa ulkopuolelta).Kaikki hevoset jotka ottavat kuolainta hampaitten väliin tai pureskelevat sitä, kuluttaa hampaat epänormaalisesti, ja lopuksi ne voi kulua niin että hammasydin paljastuu - tämä aiheuttaa kipua ja voi aiheuttaa infektiota hampaissa. Hevoset jotka pureskelevat kuolainta kärsii paljon useammin hammasmädästä.

Kun hevoset pureskelevat kuolainta, hampaat siirtyy ja muodostuu aukkoja. Aukkoihin jää sitten ruokaa joka infektoi kudosta ja voi aiheuttaa sairauksia ja kroonisia vammoja.

tieto otettu täältä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti