sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Onnellinen hevonen

Mistä tietää onko hevonen onnellinen? Hän ei osaa heiluttaa häntäänsä niinkuin koira, eikä hymyillä kuin ihmiset tai kehrätä niinkuin kissa, eli miten sen tietää?

Rakastan hevosia, välitän hevoseni tunteista meidän suhteesta. Haluaako hän olla kanssani, tulla opetetuksi, surittaa tehtäviä kanssani? Yritän kovasti katsoa maailmaa hevosen näkökulmasta ja asettaa asiat niin että onnistutaan. Tarkoittaako se että hevoseni on joskus onneton? Olen varma että sellaisia tilanteita on. Yritän havaita niitä mahdollisimman nopeasti että tiedän seuraavalla kerralla miten aiheutin sen, että voin välttää tekemästä sitä seuraavallakin kerralla. Otan huomioon hevoseni käytöstä kun hän on kanssani, oliko kaikki hyvin siihen asti että tulin paikalle.

Asioita jotka tekevät hevosen onnelliseksi

Kaikki hevoset eivät ilahdu samoista asioista. Siksi olisi hyvä tietää mikä persoonallisuus (tekstin lopussa) sinun hevosellasi on. Esimerkiksi Right Brain Introvert tarvitsee hitaan lämmittelyn, että hän rentoutuu jolloin hän haluaa antaa enemmän takaisin, mutta esimerkiksi Left Brain Extrovert niinkuin Armi tarvitsee kannustusta pitämään hauskaa ja pitää pitää asiat aika vauhdikkaina. Siksi on tärkeetä tietää mikä persoonnallisuus hevosellasi on, että voi auttaa ja kannustaa oikealla tavalla. Näin voit saada esille hevosen parhaat puolet.


Kehonkieli

Useimmat ihmiset tietävät että kun hevosella on korvat takana kannattaa varoa,  koska hevonen on joko puremassa, potkimassa... useimmat imiset eivät kuitenkaan pidä hevosen kehonkielen lukemista taitona. Minusta on tärkeetä osata lukea hevosen kehonkieltä, että voin nopeammin vaihtaa asennettani että saan esiin positiivisemman tuloksen.

Kun osaat lukea hevosen kehonkieltä, voit yhä useammin ruvet näkemään pieniäkin merkkejä, hevosen pään-, kaulan-, korvien-, hännän asento, miten hevonen liikkuu... ja sitten vähitellen vielä hienovaraisempia merkkejä, kuten silmät ja sieraimet.

Sinun täytyy oppia tuntemaan ja lukemaan merkkejä negatiivisista ajatuksista ja tunteista sekä positiivisia, maastakäsin sekä selästäkäsin.
Kaikilla hevosilla voi olla negatiivisia sekä positiivisia tunteita eri tilanteissa, mutta on meidä työ saada esille ainoastaan ne positiiviset tunteet.

Onneton, pelokas, häiriintyny



Hevosilla on yleensä onnettomia ilmeitä kun ovat peloissaan, kyllästyneitä, ärsyyntyneitä, kun ovat menettäneet kunnioitusta ratsastajaa/ohjaajaa kohtaan tai kun heitä panostaa vastoin heidän tahtoaan, enemmän tai vähemmän.

pää korkealla
alakaula "kireänä"
leveät silmät
tuijottavat silmät
sisäänpäin katsotut silmät
isot sieraimet
"kireä" suu
"vaahtoa" suussa
jäykät korvat
kääntää korvat joka suuntaan
kaareva selkä
jäykkä häntä
"J" häntä
hännällä heiluttaminen
jännittynyt rintakehä
"pinnallinen" hengitys
pitää henkeä
nopea hengitys
levoton
nopea
kieltäytyy liikkumasta
kääntyy poispäin
haluaa purra tai potkia sinua
ei halua sinun koskevan häntä,
ei halua koskea sinua

Onnellinen, rento, halukas


Hevosilla on yleensä positiivinen ja utelias ilme kun tekevät omia ideoitaan. Siksi Parelli sanookin:  “Cause your idea to become their idea, but understand their idea first”, ja tämä todella toimii, hevoset arvostavat sitä.  Tämä ei tarkoita sitä että ei pidä tehdä mitään tai antaa palkintoa.  Kyse on siitä paljonko he pitävät sinusta suhteessanne, ystävänä, kumppanina, suojelijana ja opettajana.

pää matalalla
kaula venytettynä
löysät ala-kaulan lihakset
pehmeät silmät
vilkkuvat silmät
"hiljainen" suu
pitää korvat "pehmeästi"
korvat eteenpäin
liikuttaa korvia rauhallisesti
rento
pitää hantää "pehmeästi"

Mitä tehdä

Kun näet että hevosesi ilme muuttuu positiivisesta negatiiviseen, mitä sinun pitäisi tehdä? Ensinnäkin älä mene paniikkiin! Jos hätäilet, luovutat johtaajuutesi ja hevosesi käyttäytyy ihan eri tavalla. Right Brain hevosista tulee levottomia ja etäisiä, ja Left Brain hevoset saavat hyvän tilaisuuden ottaa johtajuutta itselleen. Sinun täytyy pitää johtajuuttasi, niin älä huoli tai sääli hevosta, vaihdavain helpompaan tehtävään. Hevoset eivät ole kuin me ihmiset; he elävät tässä ja nyt, niin he reagoivat nopeasti asioille jotka ovat heille positiivisia tai negatiivisia. Vaikka heidän "päätunteet" ovat samat kuin meillä (pelko, turhautumista, viha), he eivät pety itseensä tai sääli toisiaan, sitä mitä ihmiset tekevät. Jos tunnet jonkun noista negatiivisista tunteista, sinun asema johtajana surkastuu siinä hetkessä ja tulevaisuudessa.

Yhdeksän kymmenestä kerrasta, kun hevonen pelästyy, on oikein lähteä pois hevosen paineesta. Äläkä anna ihmisten sanoa sinulle että hevonen ajattelee että se on voittanu. Hevonen on saalis eläin, ja jos hän tuntee itsensä uhatuksi, hän juoksee ja puolustautuu. Eli poistu hevosen alta, auta häntä rauhottumaan, palauta luottamus ja aloita puhtaalta pöydältä. Niin kaikki toimii paremmin. Näetkö että kun osaa nopeasti havaita hevosen paljastavia signaaleja, se auttaa? On helpompaa päästä eroon pienestä ongelmasta  kuin isosta.

Tässä on kuitenkin se tärkein: Älä pakota hevostasi menemään jonnekin! Miten voit ylläpitää hymyn hevosesi kasvoissa, saada häntä osallistumaan, kommunikoimaan, leikkimmän, suorittamaan? Nämä kysymykset ylläpitävät intoani hevosen kanssa työskentelyssä ja itsensä loputtomiin kehittämisen.  Jos annetaan hevoselle mitä hän tarvitsee, hän antaa meille mitä me toivotaan.




 Tietoa otettu Parellin sivuilta!



7 kommenttia:

  1. Hyvä kirjoitus, mutta miksi puhut hevosesta "hän"?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. koska minusta hevonen on "hän". En ole muissa postauksissa kirjottanu mutta ajattelin että se sopii tähän postaukseen, minusta pitäisi puhua meistä, minä ja hän. :)

      Poista
    2. Itsestäni tuntuu vieraalta puhua eläimistä sanalla "hän", kun käytän tutuista ihmisistäkin usein puhekielessä "se" -sanaa. Muutenkinhan suomen kielessä sanotaan "se" eläimistä. :)

      Hyvä teksti! Mietin usein, onko hevoseni onnellinen elämäänsä. Se oli hyvin onneton aiemmassa tallipaikassa, koska se ei kestänyt ison lauman (10 hevosta) ja yhden ruokapaikan yhdistelmää. Hevoset tappelivat ruokapaikasta eikä omani päässyt syömään, vaan sai potkuja ja puremia. :(

      Poista
    3. no mutta olen kyllä lukenu blogeja missä kutsutan hevosta sanalla "hän", ja he ovat kyllä ihan suomenkielisiä että ei kai se nyt niin iso virhe ole? :)
      voin kyllä korjata jos on vaikeeta lukea!

      Poista
    4. Kyllä, monet ihan suomenkielisetkin puhuvat eläimistä "hän" ja se on kielioppivirhe, koska suomessa se-pronominilla viitataan eläimeen ja hän-pronominilla ihmiseen. :) Hän-pronominilla rinnastetaan eläin ihmisen asemaan eli hän-pronominia käytetään aivan tarkoituksella.

      Ei tarvitse korjata, jos et itse halua. :)

      Poista