keskiviikko 5. helmikuuta 2014

10 eri tapaa leikkiä driving game

Eikö olisikin mukavaa jos hevonen siirtyisi pelkällä katseella ja energialla? Se ei vaadi sinulta paljon että hevonen sen oppii (oikeastaan että sinä opit sen) ja on todella kätevä "temppu" monessa tilanteessa.
Tässä on 10 eri leikkiä mitä voit tehdä käyttämällä driving gamea, aluksi kerron helpommista ja lopuksi sitten vähän vaativampia.


1. Takaosan siirtämnen
Tämä on yksi helpoimmasta driving game leikeistä mitä voi tehdä. Tarkoitus on että kun kohdistat painetta (silmillä ja keholla) hevosen takaosaan se siirtää sitä poispäin. Itse olen "opettanut" niin että poistan paineen vasta kun hevosella on pää minun kohdallani, eli että hevonen siirtää takaosaa melko paljon. Tietenkin täytyy opetusvaiheessa poistaa painetta heti kun hevonen yrittää ja tekee oikein!
Opetat leikin käyttämällä 4 vaihetta, siirrä ensin katse hevosen takaosaa kohti (voit myös kyykistyä vähän, kuin saalistaja), jos se ei siirry nosta kättä, narua, raippaa, porkkanakeppiä, kolmannessa vaiheessa heiluta kättä, narua, raippaa.. hevosta kohti ja lopuksi kosketa. Älä kuitenkaan lyö vaan aloita pienestä taputuksesta ja lisää vähitellen voimaa siihen!

2.Etuosan siirtäminen
Etuosan siirtäminen on ihme kyllä useasti vaikeampi sirtää, anakin dominoivilla hevosilla. Tässä on kuitenkin sama periaate kuin takaosan siirtämisessäkin, ja se opetetaan ihan samalla tavallakin.
Yleisimmät ongelmat ovat että hevonen mieluummin peruuttaa tai kävelee eteenpäin, Armikin käveli eteenpän alussa. Itse ratkaisin ongelman lisäämällä painetta myös lavan kohdalle, eikä vain pään kohdalle.

3.Peruuttaminen
Peruuttaminen on mielestäni yksi tärkeimmistä asioista mitä hevosen tulisi osata, sen on osattava väistää ihmistä ja yleensä se onnistuu peruuttamalla. Muista tässäkin leikissä että sinun on poistettava paine heti kun hevonen reagoi, alussa ei ole niin tärkeetä peruuttaako hevonen suoraan vai ei kunhan se siirtyy.


4."Luoksetulo"
Haluat tietenkin että hevosesi tulee luoksesi kun kutsut, eikä se ole niin vaikeeta opettaa. Ongelma on kuitenkin usein siinä ettei hevonen halua tulla, vaikka se osaisikin luoksetulon. Sitä ongelmaa voi vain ratkoa tekemällä hauskoja asioita, tee asoita mistä hevosesi pitää ja tulet huomaamaan eron!
Opeta tämä kuitenkin ensin narun kanssa, jotta voit tarvittaessa lisätä painetta. Poista kaikki paineet hevoselta, katso vaikka vähän alaspäin ja liu'uta köysi käsiesi läpi ja lisää sitten vähitellen painetta. Painetta lisäät sulkemalla vähitellen käsiä köyden ympäri samalla kun vielä liu'utat sitä käsiesi läpi.

5.Stick to me
Stick to me on leikki joka muistuttaa talutusta, mutta tässä tehdään siitä leikkiä. Tarkoitus on että hevonen lähtee liikkeelle ennen sinua ja sitten "talutat" hevosta löysällä köydellä. Talutuksesta tulee leikkiä kun lisäät pysähdyksiä, peruutuksia, vaihdat askelljeja...

6.Touch it (lähellä olevaan esineeseen)
Tässä leikissä hevonen tulisi koskettaa valitsemaasi esinettä ja sitten levätä sen kohdalla. Jos annat hevosen levätä esineen kohdalla lisäät hevosen motivaatiota ja se alkaa itsekin seuraamaan sinua ellä milloin se lähettää minut jonkun esineen luokse.
Opetat tämän ensin seisomalla valitsemasi esineen vierellä, pdä kuitenkin vähän välimatkaa sillä hevosen tulisi kävellä esineen luokse eikä vain laskea päätä. Aluksi kanattaa käyttää isoja esineitä että hevonen joutuu vahingossakin koskemaan siihen ja oppii sillee että kannattaa koskettaa. Näin kehität sitten leikkiä eteenpäin.

7.Touch it (pidemmällä olevalle esineelle)
Tämä on sama leikki kuin edellinenkin, paitsi että tässä sinun tulisis jo voida seistä paikallasi ja osoittaa esinettä ja hevonen kävelee sen luokse.

8.Figure 8 (kahdeksikko)
Jotta tätä leikkiä voisi leikkiä suosittelisin että hevonen on tutustunu jo cirkling game leikkiin, sillä siitä on apua. Tämä on oikeastaan driving game ja cirkling game leikkejen yhdistelmä, sillä hevosen pitäisi osata kävellä ympärillesi, ja osata tulla sinua päin kun pyydät ja olisi myös hyvä jos se osaisi siirtää takaosaa ympyrällä. Ne on hyvä osata vain sen takia että kun "vaihdat suuntaa" hevosen pitäisi osata tulla sinua päin tai sitten siirrät takaosaa niin että sen suunta vaihtuu. Alussa voi hyvin antaa hevosen mennä välillä kokonaista kierrosta ympärillesi niin että se ehtii miettiä mitä se tekikään.
Näytän videossa miten kannattaa aloittaa!

9.Ohjasajoa yhdellä ohjalla
Me aloitettiin harjoittelemaan ohjasajoa nyt vasta syksyllä, pari kertaa tehtiin jo kesällä mutta virallisesti aloitettiin syksyllä. Ensin kannattaa siis opettaa hevosta yhdellä ohjalla, niin että se varmasti oppii molempien sivujen avut hyvin. Jos sinulla on vaikeuksia saada hevonen liikkeelle kun seisot sen takana, niin kuin meillä, niin voit alussa mennä seisomaan hevosen sivulle ja lähettää sitä ihan kuin lähettäisit sen ympyrälle, palaa sitten takaisin hevosen taakse. Voi alussa kääntää viemällä "ohjaa" vähän ulospäin, yrtä sitten tehdä isompia ja pienempiä käännöksiä ja vaihda sitten puolta. Voit myös ottaa jonkun apuun jotta saat hevosen eteenpäin! Mutta periaatteessa hevosen pitäisi osata jo tässä vaiheessa lähteä eteenpäin lähetyksestä.

10.Jalan nosto
Vaikka tämä tulikin viimeiseksi listalle, se ei ole vaikein. Se on oikeastaan aika yksinkertainen, eli taputat porkkanakepillä (raippakin käy) ensin tosi pehmeästi hevosen jalkaan ja lisää sitten painetta. Hevosen jalat ovat kuitenkin todella herkät joten ÄLÄ lisää vaimakkuutta loputtomiin! Katso ensi kerralla vähän tarkemmin ja poista paine pienestäkin yrityksestä, silitä sitten kohtaa mihin lisäsit painetta.
 

3 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista :) olet niin taitava!

  Hei huomasithan sen mun postaustoiveen, odotan kovasti tarkempaa esittelyä Sensation ride-satulasta kun haaveilen siitä itsekin. Jos haluat voit vaikka laittaa mulle postia aiheesta bessie5@hotmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! :)
   En ole unohtanu postaus toivettasi, en vaan ole saanu hikijälkiä pitkään aikaan. Pitäisi yrittää tässä joku päivä saada Armin hikisrks satulan kanssa :) itseasiassa kuvasin sitä satulaa yks päivä mutta en sitten saanu hevosta hikeen joten se jäi siihen:D

   Poista
 2. Tää oli todella mielenkiintoinen postaus! Liityin lukijaksi :)

  VastaaPoista