keskiviikko 27. maaliskuuta 2013

Miten minä talutan?

Eli olen nyt ruvennu taluttamaan Armia eri tavalla kuin ennen. Ennen talutin niin että kävelin itse Armin pään kohdalla tai sen edellä, niinkuin useammat ihmiset tekevät. Luin yhtä artikkeliä netistä ja se muutti kaiken, nyt haluan taluttaa niin että Armin itseluottamus kasvaa ja että voin auttaa sitä jos se epäröi jotain.


Nyt talutuksessa ei ole sääntöjä! Yritän välttää jättämästä Armia minun taakse, haluan kävellä yhdessä. En halua olla se joka päättää minne kävellään, haluan keskustella siitä Armin kanssa. Tietenkin Armin pitää osata kävellä minun takana, sillä se on varmaan turvallisin tapa taluttaa. 

Miten hevosen itseluottamus voi kasvaa? Olette varmaan huomanneet että hevonen kävelee jonkun pelottavan esineen ohi/yli/ lähelle jos kävelet itse sen edellä, syy sihen on että jos kohtaatte vaaran sinä joudut pedon ruuaksi, eikä hevonen. Siksi pääse useimmiten helpommalla taluttaa kävelemällä hevosen edellä, mutta se ei kohota hevosen itseluottamusta.

Itse kävelen siis nykyään Armin selän tai takajalan kohdalla, niin että Armi saa kävellä minun edellä. Näin huoman myös heti jos Armi epäröi tai pelkää jotain, ja voin auttaa sitä edelleen kävelemään rentoutuneena vaikka itse olen takajalan kohdalla.
Annan Armin pysähtyä jos se haluaa, ja näin käy useammiten. Seisotaan stten siinä niin kauan kunnes Armi on täysin rentoutuneena, ja laskee päätä sään korkeuteen. Tän jälkeen voin taas pyytää sitä eteenpäin. Jos se edelleen epäröi eteenpäin menemistä peuutetaan /käännytään takasinpäin ja kokeillaan uudestaan ja uudestaan kunnes Armi kävelee esineen ohi täysin rentoutuneena. Tämä parantaa Armin itseluottamusta ja luottamusta minuun.

Tämä voi myös auttaa maastoiluun, sillä miksi hevonen kävelisi eteenpäin vaaran ohi kun olet selässä jos se ei kävele kun kävelet sen vieressä/ takana.

Kävin tänään kävelemässä Armin kanssa, pysähdyttiin aika monta kertaa mutta huomasin että Armi mietti asiaa. Toivon että maastoilu olisi kohta helpompaa, että Armi ei nin usein pysähtyisi. Me ei siis olla pitkään akaan oltu yksin maastossa ja kun kävin pari viikkoa sitten Armi pysähtyi monta kertaa ja kotiin oli kova kiire. Siksi haluan nyt ensin että Armi luottaa täysin minuun kun käydän yhdessä kävelemässä, ja kstsotaan sitten miten maastoiluun käy. Porukan kanssa Armi menee hyvin, eli tiedän että se riippuu ihan luottamus puutteesta :)2 kommenttia: