Artikkelissä oli paljon "perus"tietoa hevosen hyvinvoinnista mitä mielestäni kaikkien pitäisi tietää, mutta valitettavasti harva tetää. Onneksi tästä on ruvennu tulemaan mediaan yhä enemmän ja enemmän.
Tässä on minun mielestäni tärkeitä osia tekstistä:
Hevoset syövät 16 tuntia vuorokaudessa, unta ne e tarvitse kuin mutaman tunnn päivässä 10-15min jaksoissa.
Otetaan hevoset aikaisin sisään talliin ja saavat n. yhdeksän aikaan iltaheinät. Heinät ovat nopesti syöty eikä hevosella ole sen jälkeen mitään tekemistä. Lajitovereiden kanssa ei voi seurustella koska karsinan seinät ovat umpinaisia eikä se näe koska on pimeää.
Tarhat ovat usein niin pienet ettei hevonen pääse kunnolla liikkumaan, pelätään että se rikkoo itseään jos se pääsee kunnolla liikkumaan. Mutta totuus on että jos hevosille annettais kunnolla tilaa laukata se ei loukkaisi itseään.
Pienessä tarhassa tulee myös helposti riita, mutta jos nillä olisi tilaa liikkua niin voisivat väistää toisiaan.
Loimitus on ristäytyny kokonaan käsistä. Hevosen lämmitysmekanismi toimii niin, että kun tulee kylmempi ilma hevonen nostaa karvat ylös ja ilma lämpenee karvojen välisssä. Näin hevosella ei ole mitään tarvetta loimelle jos karvoja eiole klipattu. Loimet estävät karvojen pystyyn nousemisen ja hevoselle voi jopa tulla kylmä.
Jos hevosella on usein loimi päällä iho ei pääse hengttämään ja hevoselle voi tulla iho-ongelmia, tämä uhkaa jo hevosen hyvinvointia.
Näinhän se menee, mutta tämän asian voi kääntää yhtälailla toisinkin päin: loimettomuus ja pihatto eivät välttämättä takaa hevosen hyvinvointia. Pihatossa elävä hevonen ei automaattisesti ole tyytyväisempi elämäänsä kuin yöt tallissa viettävä hevonen. Molemmissa tapauksissa hevosen hyvinvointi voi kärsiä, jos pihatto on huonosti hoidettu tai se tallissa elävä hevonen ei pääse kuin vain vähäksi aikaa ulos aivan pieneen aitaukseen.
VastaaPoistatietenkin se voi olla toisinpäinkin, mutta todennäköisempää on että pihatossa asuva hevonen voi paremmin:)
PoistaOn todella harmillista, että pihattovaihtoehtoja on nykyisin vielä aika vähän tarjolla. :( Meidän alueella on yksi täysylläpitopihatto, mutta se ei taas sovi ollenkaan Ukolle, koska hevoset elävät isossa laumassa (jouduimme muuttamaan aiemmasta tallipaikasta, koskaa heppa stressaantui niin kovin laumasta). Muutenkin minua vähän huolestuttaa pihaton riittävyys kymmenelle hevoselle. Pääsevätkö kaikki halutessaan suojaan, kun pihatto on aika pieni ja sisäänpääsyjä vain kaksi.
PoistaEhdottomasti veisin hepan pihattoon, jos tähän olisi mahdollisuus. Luulen, että Ukko nauttisi vielä enemmän olostaan, jos se saisi vapaasti liikuskella oman halunsa mukaan. :).
Meillä vähä sama ongelma, että Armi ei aina halutessa pääse sisään pihattoon. Varsinkin silloin kun meillä oli täällä 3 hevostsa, nyt kesällä saadaan taas yks hevonen tänne lisää niin rakennetaan toinenkin pihatto.
PoistaKesälaitumella meillä on onneks niin iso että kaikki pääsevät sisään, mitenköhän iso pihatto tarvitaan kymmenelle hevoselle? :D
Tottahan se on, että klippaamaton hevonen harvoin loimea tarvitsee, mutta mukaan mahtuu myös näitä jotka eivät oikeasti tarkene ilman loimea. Itse en turhia loimittele, mutta kyllä silloin laitan loimen hevoselle päälle, jos huomaan että se ulkona tärisee ja on oikeasti kylmissään. On myös muutamia jotka vetävät selkänsä jumiin, jos ei ole ollut loimea selässä. Sekin on vähän rodusta kiinni miten siellä ulkona tarkenee ja kaikki hevoset eivät kasvata edes kunnon talvikarvaa ja palelisivat vain koko ajan ilman loimitusta. :)
VastaaPoistaItsekkin kyseisen pätkän lehdestä lukaisin ja on kyllä kieltämättä asiallista ja ajatuksia herättävää tekstiä. :) Monella tallilla nimittäin näkee tätä yliloimittamista ja hevosia pidetään postimerkki tarhoissa. Juuri tuota kuuleekin paljon, että hevonen loukkaa itsensä jos on isossa tarhassa tai kavereiden kanssa. Vaikka asia on oikeasti päin vastoin, eikä hevosen terveydelle ole kauhean hyväksi seistä päivät tarhassa, jossa ei mahdu edes ravi askelta ottamaan. Onneksi asia on nyt tosiaan nostettu enemmän esille ja toivottavasti tuokin artikkeli saisi ihmiset miettimään enemmän asioita. Turhan moni ihminen on vieraantunut hevosesta, eikä enää tiedä milloin hevonen oikeasti voisi hyvin. :/
Tietenkin löytyy yksilöitä jotka tarvitsevat loimea, meillä Armi tarvitsee ohueen sadeloimen syksyllä kun tuulee ja sataa koska sillä on niin herkkä selkä että siitä tulee aina kipeä syksyllä. Mutta periaatteessa hevosen pitäisi pärjätä ilman, ykslöt luonnossa jotka eivät pärjää kylmässä eivät lisäänny ja näin sellasia ei ole luonnossa. Koska nämä yksilöt kuitenkin pärjää ihmisen avulla, niitä on:)
Poista