torstai 3. toukokuuta 2012

Johtajuus satulaan osa 3


lue esin osa 1 ja osa 2


Kun käytät lateral flexion ja etuosakäännöstä

Käytä lateral flexion tilanteissa jossa hevonen haluaa jousta pakoon, pukittaa, nousta pystyyn yms. - eli vakavissa tilanteissa. Tavoite on että pystyisit pelastaa henkesi ja itsevarmuutesi estämällä hevosta kun se juokee pakoon, mutta samalla poistaa paniikki hevosesta. Saat myös mahdollisuuden nousta selästä sillä puolella johon hevosesi on taivuttunu, mikä olisi vaarallista tehdä kun hevosella on vauhti yllä!
Ajattele näin: En halua syyttää sinua, tiedän että haluat liikuttaa jalkojasi, mutta mennään sile pienelle voltille sen sijaan että juoksisit monta kilometriä!
Käytä "etuosakäänösta" tilanteissa jossa hevosesi "kummittelee", kun hevonen kantaa päätään korkealla tai kun tunnet että huomio on jossain muualla. Ota rauhallisesti ohjasta ja taivuta sitä pienelle voltille, ja anna sen laittaa takajalat ristiin kunnes se on rauhallinen. Ajattele näin: Sitä mitä pyydän sinulta on tärkeämpää kun sitä mitä on mielestäsi vaarallista.

Käytä rentoa ohjaa ratsastaessa

Rento ohja pidetää yhdessä kädessä, lähellä säkää, pidä kyynärpäätä aika suorana. Ohjat on löysällä ja sinulla on mahdollisuus nopeasti ottaa yhdellä kädellä ja taivuttaa hevosta kontroloiman sitä lateral flexion:illa tai etuosakäännöksellä.
Hyvä ajatus on "set up for succes" (perustettu menestys), joka tarkoittaa että estää tilanteita jotka johtaisi että tekisit väärän asian. Pahin näistä on että pitää molempia ohjia molemmissa käsissä koska silloin tulee automaattinen reaktio että vetää molemmista ohjista.
Alussa voi olla vaikeata pitää ohjat rennossa asennossa jos ei tunne olevansa turvassa, mutta sinun täytyy jotta voit "ymmärtää" että hevonen on saalis eläin ja että kyse ei ole sinusta! Jotta sinä voit jäädä henkiin sinun täytyy auttaa saaliseläintä selviytymään, se on työsi johtahana.
Tärkeintä on että jos ett tunne oloasi turvalliseksi rennolla ohjalla sinun ei pitäisi olla hevosen selässä. Jos pitää hevosta kahdella ohjalla niin se on selkeä merkki siitä ettei yhteistyö tai luottamus ole kohdallaan, poikeukksia on jos pruutat, meet "pohkeenväistöä" tai jos kokoat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti