tiistai 1. toukokuuta 2012

Johtajuus satulaan osa 2

Yksi ohja ohjaukseen- se aktivoi takaosaa
Kun taivutat hevosen päätä "vetämällä" yhtä ohjaa se aktivoi takaosaa, hevosen täytyy silloin laittaa takajalat ristiin. Kun vedät molemmista ohjista,  se auttaa takaosaa ja antaa sille voimaa tehdä mitä se haluaa - ei ole väliä onko se positiivista tai negatiivista.
Pahinta on että, pitämällä kahta ohjaa kahdella kädellä vedät automaattisesti molemmista ohjista - kun hevosesi pelästyy, haluaa kovempaa, kääntyy yhtäkkiä ympäri, menetät tasapainosi, kun hevonen tekee mitä haluaa, yms. Tuntuu siltä että sinulla on kaikki halussa, mutta todellisuudessa hevosesi muuttuu vähitellen pahemmaksi ja pahemmaksi. Joka kerta kun estät hevostasi liikuttamaan jalkojaan niin  sitä epävarmempi siitä tulee, huolestuneempi ja reaktiivisempi, eli hän tulee jatkamaan ongelmansa kanssa.
Pat Parelli
Kun vedät molemmista ohjista hevosesi tuntee olonsa "siepatuksi" koska estät sitä liikuttamaan jalkojansa ja estät sitä liikkumaan niin kun hän haluaa, joka lisää paniikkia. Mutta jos otat vain yhdestä ohjasta hevosesi tulee kääntyä pienelle voltille, ja hevonen voi edelleen liikuttaa jalkojansa - paniikki häviää! Salaisuus on antaa hevonen liikkua, mutta kontroloiminen minne hevonen liikkuu on yhtä tärkeää! Älä anna sen juosta karkuun!
Lateral fexion ja Etuosankäännös
Lateral flexion (one rein stop) on "ystävällisempää". Sen tarkoitus on pysäyttää hevosen jalat kun se on itse valmis siihen. Se ei pakota hevosta pysähtymään heti, mutta se estää sitä juoksemasta karkuun.  Kun hevonen tuntee tunteiden olevan tasapainossa, jalatkin pysähtyy.
"Etuosankäännös" pysäyttää hevosta juoksemasta eteenpäin, mutta toisin kuin lateral flexion se pitää hevosen takajalkoja liikkeessä, kun etu jalat melkein pysyy paikallaan. Se o aktiivinen pideäte. Molemmissa tapauksissa hevonen joutuu laittamaan jalat ristiin, se pysyvä kääntyminen saa vasemmat aivot aktiivisemmaksi. Eli se antaa aikaa hevoselle ajattelemaan uudestaan.
Ero näissä kahdessa on että lateral flexion on tarkoitettu kontroloimiseen ja "etuosankäännös" johtajuuteen. Salaisuus on että sinun pitää tietää milloin käytät mitä!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti