lauantai 26. toukokuuta 2012

...

Tänään leikittiin pitkästä aikaa vapaana!
Armi piti kokoajan kontaktia minuun ja teki yllättävän hyvin cirkling game:iä, osas mennä 2 kierrosta kontaktin kanssa, ja se on meille uus ennätys! On aina kiva huomata kun edistyy varsinkin jos edistyy asioissa joihin on aina uskonu - ettei me koskaan mitään tollasta opita:)

Tein eilisestä kooste, ei tehty paljoo - oltiin vaan!



tiistai 22. toukokuuta 2012

lateral flexion VS "etuosankäännöstä"


Sain jo kauan sittem pyynnön että laittaisin videon missä näytän miten tehdään "etuosankäännöstä" ja lisäsin samalla lateral flexion. Otin videot maastolenkin jälkeen niin Armi oli hikinen ja olisi jo halunnu laitumelle!
mutta nämä videot saa kelvata ja uskon että näette siitä miten ne tehdään:)



Eli tänään oltiin hikisellä maastolenkillä, seurana oli kaverini ja sen vuokra tinker tamma Olivia. Päästeltiin pitkästä aikaa kunnon laukkapätkiä, luulen että viimeks laukattiin ihan kunnon pätkiä syksyllä!Armi kun rakastaa laukkaamista, joskus se laitumella laukkaa ja yrittää saada muutkin hevoset mukaan mut niitä ei kiinnosta:)

onlisiko teillä mitään postaus toivomuksia?


sunnuntai 20. toukokuuta 2012

pesulla

Tänään oli jokavuotisen pesun aika. Eli pesin koko ponin shampoolla, ja oi ku puhdas siitä tuli- ainakin vähäks aikaa koska kun pääsi takasi laitumelle niin piti piehtaroida.
Armin mielestä se oli ihanan viileätä pesun jälkeen niin sai hepuleita, mut ei ne kestänu kauan koska eihän muut jaksanu juosta. 





Ollaan nyt aika ahkerasti yritetty opettaa maakulleen menoa ja uskon että Armi osaa jo n. viikon/kahen viikon kuluttua:) ei ehkä 100% mutta kuitenkin että tietää mitä merkit tarkoittaa!

lauantai 19. toukokuuta 2012

Viikon harjoitus #2

Kuinka monella ei ole ongelmia hevosen kiinni ottamisessa? Varsinkin silloin kun on todella kiire tai haluaisi nopeasi lähteä ratsastamaan.

Viikon harjoituksessa kerron siis että miten opetin Armille ottamaan minut kiinni sen sijaan että minä otan sitä. Näytän myös miten laitan riimun pälle ja miten otan sen pois. En ole tehny tätä leikkiä ihan samalla tavalla kun Parelli, mutta voin lopussa kertoa miten Parelli tekee. Tarvitset vain aikaa, riimun ja köyden sekä iloinen mieli, jos olet huonolla tuulella niin on parempi tehdä tätä joku toinen päivä. 
Tämä harjoitus vaatii kuitenkin sen että hevosesi osaa hyvin draiving game:in.

Hevonen tarvitsee aikaa ennenkuin se tajuaa leikin - jotkut voi tajuta sen kerassa toisille voi kestää jopa viikkoja!
Meille kesti aika kauan koska Armi on tottunu siihen että aina kun sitä haetaan tarhasta niin mennään ratsastamaan. Oikeastaan se ei ole oppinu koko idean vielä, kyllä se tulee muttei heti kun näkee minua ja siihen me pyritään, mutta ajan kanssa sitten!



1. ota riimu ja riimunnaru, mene rauhallisesti tarhaan. Tee vähän mutkia kun kävelet hevosta kohti, koska hevoset eivät koskaan kävele suoraan kohti toisiaan. 

2. Jos/kun hevonen antaa huomiota sinulle käänny ja kävele poispäin. Jos hevonen ei tule perässä tai jos ei enää huomioi sinua niin kävele taas kohti ja pidä katse alue neljässä niin että se kääntäisi sitä pois ja että saisit sen huomiota. Jos hevonen kävelee pois niin kävele perässä ja yritä pitää sama energiataso kun hevosellasi on - eli kun se ravaa niin ravaa sinäkin! 

3. Jos hevonen antaa ittensä kiinni tai ainakin seisoo paikallaan niin käännä alue 4 ja 5 driving gamein avulla, niin että pää tulee sinuun päin. Kävele sitten taas poispäin kun olet luultavasti silloin saanu hevosen hiomiota.

4. Kun hevonen tulee perääsi niin pysähdy ja tee vähän friedly gameiä sen kanssa, vaikka riimun kanssa. 

5. Kun on aika laittaa riimu päälle niin tuo paineen avulla päätä sinua kohti niin että saat helposti riimun päälle. Jos hevosellasi on päätä korkealla niin voit käden tai köyden avulla laittaa painetta korvien takaa niin että se alentaa päätä - muista vaiheeta ja päästä heti kun se reagoi paineeseen.

6. Kun on aika riisua riimua niin pyydä taas paineen avulla päätä sinua kohti. Riisu sitten riimua mutta älä päästä hevosta lähtemään heti - moni hevonen juoksee heti pois kun riimu on otettu pois. Niin voit pitää päätä riimun avulla ( katso videosta miten mä teen) lähelläsi. Tee vähän friendly gameiä ja päästä se!


perjantai 18. toukokuuta 2012

ruohoa

Nyt hevoset ovat päässeet laitumelle noin 4 tuntia päivittäin:) ensi viikolla saavat varmaan jo olla koko päivän... klo. 6- 16.00!
Aina juoksevat yhtä iloisina pierupukeilla tarhasta laitumelle.
Kun kesäloma alkaa niin ovat jo varmaan 24/7 laitumella, jos nytt kaikki menee hyvin eikä kukaan saa ähkyä...



huomenna tulee viikon harjoitus!

perjantai 11. toukokuuta 2012

mietityttää

onko joku kokeillu viime viikon harjoitusta? mielipiteitä!
oliko liian vaikea? otanko helpomman tälle viikolle?
onko toivomuksia että mitä harjoitusta laittaisin tänne? :)




Johtajuus satulaan osa 4

 lue ensin muut osat:
 osa 1,   osa 2osa 3

 

Jos et osaa ratsastaa löisillä ohjilla, sun ei pitäisi ratsastaa ollenkaan!

On vaikeata tunnustaa itselleen, anakin kun aikaa on kulunu siitä! Olen itsekin tehny sitä - uskoin että jos pitää lyhyeemmät ohjat niin voi reagoida nopeammin. Ehkä se on totta, mutta sillon totuus tulee esiin - en luota hevoseen tarpeeksi että voisit antaa sille pitkät ohjat. Jos hevonen oli tosi vilkas, ehkä liiankin vilkas ja pelästyi kaikkea sekä oli tosi jäykkä ja jännittynyt. En välittäny siitä ja sanoin vaan että "ei se niin iso juttu ole".

Juttu on se, että jo se ei ole mielestäsi iso juttu niin olet väärässä. Koska käytös pahentuu yleensä ajan kanssa, niin kaikkiin ongelmiin pitää puuttua ja etsiä ratkaisua. Eli jos hevosesi on jännittyny, pelästyy kaikkea tai pukittaa eikä sinua pelota, sinun täytyy puttua siihen. Pidä tapana että ratsastat löysillä ohjilla kun olet maastossa sekä kun teet freestyle harjotuksia - se on todella hyvä testi koska opit näkemään milloin tilanne on epävakaa. Siinä vaiheessa kun tunnet että sun täytyy lyhentää ohjia niin tee: lateral fexion - taivuta ja anna takajalat mennä ristiin kunnes pysähtyy, "etuosankäännös" - laita takajalat menemään ristiin mutta pysy liikkeessä tai hypi pois selästä ja leiki maastakäsin kunnes rauhottuu.

Yleensä halutaan lyhentää ohjia kun hevonen on jäykkä ja jännittynyt, sen sijaan että itse sillon istut jännittyneenä ja ajattelet ettet saa lyhentää ohjia, niin tee jotain että hevosen käytös muuttuisi. Tee esimerkiksi kolme-neljä kierrosta "etuosankäännöstä" ja jatka matkaa. Salaisuus on että sinun pitää tietää että montako kierrosta sinun täytyy tehdä ennenkuin hevonen on ihan rentona. Voit sitten jatkaa sen tekemistä aina kun hevonen on jännittynyt.
Pahinta mitä voit tehdä on että annat asian olla ja ajattelet että kyllä se järjestyy. Et ehkä usko mutta viikon tai kuukauden päästä asia voi jo olla pahempi. haluaisitko sanoa kaikille että : "hevoseni pillastui yhtäkkiä ja muuttui, nyt se pelkää kaikkia ja kaikkea!". Sinun täytyy puttua asioihin jotka ovat saanut varoitusmerkin hevoseltasi, niin että voit puuttua asiaan eikä tulla siihen pisteeseen että hevonen räjähtää.

kesältä 2010



Kaksi ohjaa kommunikatioon

 Kun käytät kaksi ohjaa, ajattele että se on kommunikaatiota sen sijaan että se olisi ohjaus. Esimerkiksi kun, hevosesi kävelee saydways:ia (pohkeenväistöä) tai peruttaa, sun ohjat täytyy liikkua hevosen etujalkojen mukaan. Se on periaate : Sitä mitä haluat että hevonen tekee, sinun täytyy tehdä sitä omassa rungossa ensin. Hevosesi etujalat on sinun kädet. Sun täytyy pitää niissä pieni liike koko ajan että voit käskeä hevosta tekemään mitä käsket. Siinä hetkellä kun käytät molemmat ohjat pidättämällä tunteellisen hevosen, joudut pulaan.
Opi tuntemaan jännitystä hevosessasi. Katso merkeistä jotka hevosesi antaa, hevonen nostaa päätä, työskentelee kuolainta vastaan,  jännitystä kylkiluissa, nopea tahti y.m.s. Sillä hetkellä ota ohjasta ja taivuta kunnes tunnet että hevonen rentoutuu. Kehu sitä ja jatka olemaan valmis ottamaan kiinni sen tunteista jos on tarvetta.
On tärkeätä tietää että hevosessasi on kolme "osaa": henkinen, tunteellinen sekä fyysinen. Mitä ikinä teetkin niin sinun täytyy käsitettä hevosta jos se tunteellinen osa tulee esiin. Unohda kaikkea muuta ja keskity siihen.



tiistai 8. toukokuuta 2012

Edistytään

Eilen oltiin kentällä leikkimässä pitkästä aikaa. Tällä hetkellä treenataan eniten sideways ravissa sekä yo-yo game:iä cirkling game:ssä, eli että Armi vaihtaisi esim. ravista käyntiin porkkanakepin avulla, porkkanakeppiä laitetaan siis oikeaan käteen jos hevonen on sillä hetkellä oikeassa kirerroksessa. Meillä on ollu ongelmia pysyä ravissa sideways game:ssä mutta nyt Armi on ruvennu tajuamaan sitä, vaikka päästäänkin vasta pari askelta mutta se on jo edistystä.
Päätin vielä vähän ratsastaa kaulanarulla kentällä kun kerran siellä oltiin. En ole ennen uskaltanu laukata kaulanarulla sillä Armi on aika innokas menemään kovaa mutta päätin kokeilla. Yllätyin kun se menikin sellasta rauhallista ja hidasta laukkaa, tai ainakin jos ajattelee Armia niin oli hidasta. Ja siihenhän me pyritään että voidaan mennä kaikissa askellajeissa rauhallisena ja rentoutuneena.
Otin kaikesta videotakin mutta kamerani lopettaakin videoinnin kun on menny n. 18-19min niin en saanu mitään laukasta, mutta ens kerralla sitten! tein kuitenkin pienen videon siitä mitä tehtiin.




Niin ja sunnutaina joskus vähän ennen 12 kone laskeutui ruotsista. Oli tosi hauskaa ja inspiroivaa olla siellä kursilla, ja oonhan mä oppinu paljon uuttakin. Sain lainata yhden issikkatamman aamupäivällä, yhdeltä kurssilaiselta, tai se oli ollu mukana edellisenä päivänä niin sain lainata sitä ennenkun ne lähti joskus 12-13 aikaan. Oli hauskaa kokeilla toista hevosta, Armi kun on niin energinen niin issikka oli sitä vastakohtaa. Klo. 19 lauantaina 2h junamatka takasinpäin alkoi, nukuttiin sitten se yö hotellissa ja siitä sitten heti aamulla lentokentälle. Toivoisin että suomeenkin tulisi joku Parelli ohjaaja tai kurssi.
On mulla kuviakin mutta en tiedä että saanko laittaa, koska en saanu kuvia itsestäni vaan otin muista, niin en laita!

sunnuntai 6. toukokuuta 2012

Viikon harjoitus #1


Viikon harjoitus on varma, vaikuttava ja käytännöllinen osata. Kuinka monella ei ole ongelmaa nousta hevosen selkään? Erityisesti jos haluaa nousta tuolilta, sillon laitetaan tuoli hevosen viereen ja just kun on nousemassa selkään hevonen kävelee pari askelta...
Eli viikon harjoitus kertoo miten olen opettanut Armia auttamaan ylösnousussa. Jos sinulla on aita jossa voit seistä/ istua käytä sitä, tai sitten otat tuolin tai vastaavaa. Halutaan että hevonen seisoisi niin että alue 3 (satulanpaikka) olisi niin että me voidaan heti nousta ylös.
Katso kuvasta kaikki eri alueet! (olen kirjottamassa lisää niistä)
   


Muista, että hevonen ei opi tätä päivässä! On myös tärkeätä että ette vain mene harjottelemaan, koska tämä hatjoitus vaatii rauhallisen hevosen joka voi seistä paikalla. Eli katso että hevonen on hyvin lämmitetty ja valmis, henkisesti, tunteellisesti ja fyysisesti, ennenkun aloitat harjoituksen.


torstai 3. toukokuuta 2012

Ruotsiin

Huomenna olisi lähtö Ruotsiin Parelli kursille. Lento lähtee joskus 14:00 aikaan ja sitten pitäisi junalla lähteä.
Tullaan sunnuntai aamupäivällä kotiin... niin valmistukaa kuviin!

Siitä viikon harjoituksesta... otin tänään videon ja tiedän mitä kirjotan mutta video ei nyt suostu latautumaan tietokoneelle niin lisään sen sitten sunnuntaina!

Lisään kuvia siitu kun harjottelimme "ohjelmaa" videoon, voin sanoa että aihe on että miten helpommin voit nousta selkään!





Johtajuus satulaan osa 3


lue esin osa 1 ja osa 2


Kun käytät lateral flexion ja etuosakäännöstä

Käytä lateral flexion tilanteissa jossa hevonen haluaa jousta pakoon, pukittaa, nousta pystyyn yms. - eli vakavissa tilanteissa. Tavoite on että pystyisit pelastaa henkesi ja itsevarmuutesi estämällä hevosta kun se juokee pakoon, mutta samalla poistaa paniikki hevosesta. Saat myös mahdollisuuden nousta selästä sillä puolella johon hevosesi on taivuttunu, mikä olisi vaarallista tehdä kun hevosella on vauhti yllä!
Ajattele näin: En halua syyttää sinua, tiedän että haluat liikuttaa jalkojasi, mutta mennään sile pienelle voltille sen sijaan että juoksisit monta kilometriä!
Käytä "etuosakäänösta" tilanteissa jossa hevosesi "kummittelee", kun hevonen kantaa päätään korkealla tai kun tunnet että huomio on jossain muualla. Ota rauhallisesti ohjasta ja taivuta sitä pienelle voltille, ja anna sen laittaa takajalat ristiin kunnes se on rauhallinen. Ajattele näin: Sitä mitä pyydän sinulta on tärkeämpää kun sitä mitä on mielestäsi vaarallista.

Käytä rentoa ohjaa ratsastaessa

Rento ohja pidetää yhdessä kädessä, lähellä säkää, pidä kyynärpäätä aika suorana. Ohjat on löysällä ja sinulla on mahdollisuus nopeasti ottaa yhdellä kädellä ja taivuttaa hevosta kontroloiman sitä lateral flexion:illa tai etuosakäännöksellä.
Hyvä ajatus on "set up for succes" (perustettu menestys), joka tarkoittaa että estää tilanteita jotka johtaisi että tekisit väärän asian. Pahin näistä on että pitää molempia ohjia molemmissa käsissä koska silloin tulee automaattinen reaktio että vetää molemmista ohjista.
Alussa voi olla vaikeata pitää ohjat rennossa asennossa jos ei tunne olevansa turvassa, mutta sinun täytyy jotta voit "ymmärtää" että hevonen on saalis eläin ja että kyse ei ole sinusta! Jotta sinä voit jäädä henkiin sinun täytyy auttaa saaliseläintä selviytymään, se on työsi johtahana.
Tärkeintä on että jos ett tunne oloasi turvalliseksi rennolla ohjalla sinun ei pitäisi olla hevosen selässä. Jos pitää hevosta kahdella ohjalla niin se on selkeä merkki siitä ettei yhteistyö tai luottamus ole kohdallaan, poikeukksia on jos pruutat, meet "pohkeenväistöä" tai jos kokoat.

keskiviikko 2. toukokuuta 2012

yleistä

Ollan nyt melkein joka päivä käyty toututtamassa mahaa ruohoon:) ensin oltiin vain n 5-10 minuuttia mutta nyt ollaan jo oltu noin tunti kerralla. Olisi tarkoitus että hevoset pääsisivät laitumelle ainakin päivät nyt parin viikon sisällä niin että voivat joskus toukokuun lopussa kesäkuun alussa olla yötkin laitumella.






Sain n. pari viikkoa sitten Parellista tilattua 45 foot köyttö joka näkyy kuvissakin. Sillä voi leikkiä isommalla etäisyydellä:) Ainoa miinus siinä on että täytyy käyttää hanskoja muuten käsiin tulee haavoja!

Ajattelin ruveta kirjoittamaan joka viikko yhden harjoituksen jonka voitte tehdä, olisiko joku kiinnostunu lukemaan niitä?

tiistai 1. toukokuuta 2012

Johtajuus satulaan osa 2

Yksi ohja ohjaukseen- se aktivoi takaosaa
Kun taivutat hevosen päätä "vetämällä" yhtä ohjaa se aktivoi takaosaa, hevosen täytyy silloin laittaa takajalat ristiin. Kun vedät molemmista ohjista,  se auttaa takaosaa ja antaa sille voimaa tehdä mitä se haluaa - ei ole väliä onko se positiivista tai negatiivista.
Pahinta on että, pitämällä kahta ohjaa kahdella kädellä vedät automaattisesti molemmista ohjista - kun hevosesi pelästyy, haluaa kovempaa, kääntyy yhtäkkiä ympäri, menetät tasapainosi, kun hevonen tekee mitä haluaa, yms. Tuntuu siltä että sinulla on kaikki halussa, mutta todellisuudessa hevosesi muuttuu vähitellen pahemmaksi ja pahemmaksi. Joka kerta kun estät hevostasi liikuttamaan jalkojaan niin  sitä epävarmempi siitä tulee, huolestuneempi ja reaktiivisempi, eli hän tulee jatkamaan ongelmansa kanssa.
Pat Parelli
Kun vedät molemmista ohjista hevosesi tuntee olonsa "siepatuksi" koska estät sitä liikuttamaan jalkojansa ja estät sitä liikkumaan niin kun hän haluaa, joka lisää paniikkia. Mutta jos otat vain yhdestä ohjasta hevosesi tulee kääntyä pienelle voltille, ja hevonen voi edelleen liikuttaa jalkojansa - paniikki häviää! Salaisuus on antaa hevonen liikkua, mutta kontroloiminen minne hevonen liikkuu on yhtä tärkeää! Älä anna sen juosta karkuun!
Lateral fexion ja Etuosankäännös
Lateral flexion (one rein stop) on "ystävällisempää". Sen tarkoitus on pysäyttää hevosen jalat kun se on itse valmis siihen. Se ei pakota hevosta pysähtymään heti, mutta se estää sitä juoksemasta karkuun.  Kun hevonen tuntee tunteiden olevan tasapainossa, jalatkin pysähtyy.
"Etuosankäännös" pysäyttää hevosta juoksemasta eteenpäin, mutta toisin kuin lateral flexion se pitää hevosen takajalkoja liikkeessä, kun etu jalat melkein pysyy paikallaan. Se o aktiivinen pideäte. Molemmissa tapauksissa hevonen joutuu laittamaan jalat ristiin, se pysyvä kääntyminen saa vasemmat aivot aktiivisemmaksi. Eli se antaa aikaa hevoselle ajattelemaan uudestaan.
Ero näissä kahdessa on että lateral flexion on tarkoitettu kontroloimiseen ja "etuosankäännös" johtajuuteen. Salaisuus on että sinun pitää tietää milloin käytät mitä!