lue ensin muut osat:
Jos et osaa ratsastaa löisillä ohjilla, sun ei pitäisi ratsastaa ollenkaan!
On vaikeata tunnustaa itselleen, anakin kun aikaa on kulunu siitä! Olen itsekin tehny sitä - uskoin että jos pitää lyhyeemmät ohjat niin voi reagoida nopeammin. Ehkä se on totta, mutta sillon totuus tulee esiin - en luota hevoseen tarpeeksi että voisit antaa sille pitkät ohjat. Jos hevonen oli tosi vilkas, ehkä liiankin vilkas ja pelästyi kaikkea sekä oli tosi jäykkä ja jännittynyt. En välittäny siitä ja sanoin vaan että "ei se niin iso juttu ole".
Juttu on se, että jo se ei ole mielestäsi iso juttu niin olet väärässä. Koska käytös pahentuu yleensä ajan kanssa, niin kaikkiin ongelmiin pitää puuttua ja etsiä ratkaisua. Eli jos hevosesi on jännittyny, pelästyy kaikkea tai pukittaa eikä sinua pelota, sinun täytyy puttua siihen. Pidä tapana että ratsastat löysillä ohjilla kun olet maastossa sekä kun teet freestyle harjotuksia - se on todella hyvä testi koska opit näkemään milloin tilanne on epävakaa. Siinä vaiheessa kun tunnet että sun täytyy lyhentää ohjia niin tee: lateral fexion - taivuta ja anna takajalat mennä ristiin kunnes pysähtyy, "etuosankäännös" - laita takajalat menemään ristiin mutta pysy liikkeessä tai hypi pois selästä ja leiki maastakäsin kunnes rauhottuu.
Yleensä halutaan lyhentää ohjia kun hevonen on jäykkä ja jännittynyt, sen sijaan että itse sillon istut jännittyneenä ja ajattelet ettet saa lyhentää ohjia, niin tee jotain että hevosen käytös muuttuisi. Tee esimerkiksi kolme-neljä kierrosta "etuosankäännöstä" ja jatka matkaa. Salaisuus on että sinun pitää tietää että montako kierrosta sinun täytyy tehdä ennenkuin hevonen on ihan rentona. Voit sitten jatkaa sen tekemistä aina kun hevonen on jännittynyt.
Pahinta mitä voit tehdä on että annat asian olla ja ajattelet että kyllä se järjestyy. Et ehkä usko mutta viikon tai kuukauden päästä asia voi jo olla pahempi. haluaisitko sanoa kaikille että : "hevoseni pillastui yhtäkkiä ja muuttui, nyt se pelkää kaikkia ja kaikkea!". Sinun täytyy puttua asioihin jotka ovat saanut varoitusmerkin hevoseltasi, niin että voit puuttua asiaan eikä tulla siihen pisteeseen että hevonen räjähtää.
|
kesältä 2010 |
Kaksi ohjaa kommunikatioon
Kun käytät kaksi ohjaa, ajattele että se on kommunikaatiota sen sijaan että se olisi ohjaus. Esimerkiksi kun, hevosesi kävelee saydways:ia (pohkeenväistöä) tai peruttaa, sun ohjat täytyy liikkua hevosen etujalkojen mukaan. Se on periaate : Sitä mitä haluat että hevonen tekee, sinun täytyy tehdä sitä omassa rungossa ensin. Hevosesi etujalat on sinun kädet. Sun täytyy pitää niissä pieni liike koko ajan että voit käskeä hevosta tekemään mitä käsket. Siinä hetkellä kun käytät molemmat ohjat pidättämällä tunteellisen hevosen, joudut pulaan.
Opi tuntemaan jännitystä hevosessasi. Katso merkeistä jotka hevosesi antaa, hevonen nostaa päätä, työskentelee kuolainta vastaan, jännitystä kylkiluissa, nopea tahti y.m.s. Sillä hetkellä ota ohjasta ja taivuta kunnes tunnet että hevonen rentoutuu. Kehu sitä ja jatka olemaan valmis ottamaan kiinni sen tunteista jos on tarvetta.
On tärkeätä tietää että hevosessasi on kolme "osaa": henkinen, tunteellinen sekä fyysinen. Mitä ikinä teetkin niin sinun täytyy käsitettä hevosta jos se tunteellinen osa tulee esiin. Unohda kaikkea muuta ja keskity siihen.