lauantai 20. lokakuuta 2012

Vuolu kursilla

Tänään olin siis vuolu kursilla. Mun pitäisi nyt osata itse vähän siistiä kavioita ja pyytää jotakuta katsomaan niitä aina välillä.
Kursilta sai kyllä tosi paljon tietoa, miksi tehdään näin ja miksi noin. Mikä tämän osan tehtävä on ja kaikkea muuta tosi mielenkiintoista tietoa. Mitä vikoja kaviossa on ja miksi ne tulee. Isoin osa tulee tosiaan kengityksestä, vaivat paranee usein hyvin nopeasti kun kengät poistetaan. Esim. kun eläinlääkäri suosittelee laittamaan sairaskenkään niin vaiva poistuu yleensä paljon nopeammin kun kengät otetaan pois.



Kuitenkin hevosia jotka ovat kengissä voi elää koko elämänsä terveillä kavioilla ja kengättömäillä voi esiintyä vikoja.
Kun kysytään hevosen omistajalta miksi hän kengittää, usein vastausta ei löydy. On helppo kengittää mutta kengityksellä ei voi varmistaa että kaviot pysyy terveinä, eikä sitä että hevosen terveys parantuisi. Jos haluaa terveitä kavioita kengättömyys on kuitenkin askel eteenpäin. Mutta vain askel eteenpäin, kengillä tähän ei koskaan pääse. Rautakengät eivät paranna sairauksia tai muodonmuutoksia, ne vain piilottavat hevosen oireet.
Kavion huolto on kuitenkin vain 10% ratkaisevaa terveille kavioille. 90% on perus terveys - ruokinta, liikutus ja ympäristö. Isoin haaste että kaviot pysyisivät terveinä on siis terve hevonen.
Kun kengitetään kaviot estetään kaikki kavion luonnolliset toiminnat. Jos kengitys ei tee haittaa -  niin se ei varmastikaan tee hyötyä.
Kaviot heijastuvat hevosen terveyteen. Arkovalla kengättömällä kaviolla on syynsä, kavio ei arko koska se on kengätön vaan koska hevosella ei ole kaikki hyvin jostain syystä. Ero on kuitenki se että oireet ei huomata jos kavio on kengitetty.

Että saa ja pitää kaviot terveinä kavion pitää saada olla luonnollisessa muodossa ja pitää osata ylläpitää luonnolliset toiminnat.



Tässä kuvassa kavio on kengitetty ja kaikki paino tulee kavionsenämälle mihin rautakenkä on kiinitetty.



Tässä kuvassa on kavionjälki kengättömäsä hevosesta. Tässä paino jakautuu koko kaviolle, niin kun on tarkoitettukin.

Kaikki (kavio)ongelmat syntyy meistä ihmisistä, siitä mihin me "pakotetaan" hevoset elämään.
Jos teillä on tietoa miksi kavioita kengitetään niin kertokaa toki minulle:)

14 kommenttia:

  1. Hei saanko linkata tän postauksen mun omaan blogiin? (: Meillä kans molemmat hepat kengättömiä :>

    http://torttuponiini.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  2. Hyvä postaus! (: Olit vainikan kurssilla vai?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vau, varmasti oli mielenkiintoinen ja opettavainen kurssi (: Ite oon menossa joulukuussa (kaikki ennen joulukuuta oli täynnä)

      Poista
  3. olen itsekin lukenut paljon kengättömyydestä. kuitenkin olen tullut siihen tulokseen, että esim. ratsastuskouluhevosilla tai hevosilla, jotka liikkuvat paljon kovalla alustalla esim. soratiellä, on oltava kengät, koska muuten kaviot kuluvat liikaa. onko tämä totta vai onko todellakin mahdollista että kengättömyys sopii aivan kaikissa käyttötarkoituksissa oleville hevosille?
    tiedän kyllä ne suojabootsit vai mitkä tohvelit ne onkaan, mutta minusta ne ovat jotenkin epäkäytännölliset. mielummin pidän hevosen kengässä kun että pelailen joittenkin bootsien kanssa. mutta toisaalta kengättömyyshän olisi hevoselle paras vaihoehto.
    opiskelen hevosenhoitajaksi ja olen opiskellut myös kengittämistä. meidän opettajakin sanoi että käyttöhevosilla on aina oltava kengät, ettei kaviot kulu liikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Bootsit ovat käteviä eikä kestä kauaa niin ne on jalassa. Kentällä jos ratsastaa niin kaviot eivät kulu niin paljon kun siinä on kuitenkin aika pehmeä hiekka, maastoon voi sit laittaa bootseja, niitä on kevyempiäkin malleja jos tarkoitat että näyttävät kömpelöiltä.
      Ja jos ajattelee hevosen terveyttä niin onko niin hyvä pitää kylmiä rautakenkiä päällä niin että hevosen verenkierto huononee eikä se tunne kunnolla mihin astuu-> kompastuu
      Kokemuksia on että hevosen tasapaino paranee ja kompastelu vähenee huomattavasti:)

      Poista
  4. missä tuo kurssi muuten oli ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Läyliäisessä:) kotisivu-> http://www.kengattomathevoset.fi/

      Poista
  5. Täyttä asiaa. Minäkin olen ollut päivän vuolukurssilla :). Ihan alussa kengättömyyden kanssa mutta toistaiseksi enemmän kuin tyytyväinen. Hirmu hyvin kirjoitettu tuo "Arkovalla kengättömällä kaviolla on syynsä, kavio ei arko koska se on kengätön vaan koska hevosella ei ole kaikki hyvin jostain syystä. Ero on kuitenki se että oireet ei huomata jos kavio on kengitetty."

    VastaaPoista
  6. Meillä kengitetään koska Alicella synnynnäinen pukinkavio = kengityksellä pidetään jalka-asennot ja kavion kuluminen sellaisena, että voi elää tervejalkaisena toivon mukaan pitkän elämän.

    Siihen ei myöskään saa bootseja, koska muoto on niin erilainen.

    VastaaPoista
  7. Meidän ponilla (27 v) on kengät vain talvisin, kun on niin liukasta. Tosin poni eli ilman kenkiä ensimmäiset 14-15 v. kun oli pelkkänä kärry/pullaponina. Kun minä aloin sillä ratsastamaan ei mennyt kauan ennen kuin poni alkoi arkoa etujalkoja, joten hankittiin kengät. Nyt kun on niin kevyessä liikunnassa (n. 1-3 kertaa viikossa kärryajelua, kesällä ei edes sitäkään) niin ei kesäisin oikein niitä kenkiä tarvitse.

    VastaaPoista
  8. Oliko nuo jalat... oikeita?

    VastaaPoista