On tärkeätä ottaa johtajuus maastakäsin ylös satulaan. Voit olla hyvä kontroloimaan hevostasi maastakäsin, mutta jos sinulla on herkkä, epävarma, ylienerginen tai peloksa hevonen, niin sinun pitää ymmärtää pari tärkeää periaatetta jotta voit edetä menestyksellisesti... ja säilyttää itseluottamuksesi.
Hevoset tarvitsevat johtajuutta maastakäsin sekä satulassa. Johtajuus on elintärkeää hevosille luonnossa: jos niillä ei ole johtajaa niin niistä tulee, ja silloin ne tekee kaikki päätökset itse, siitä milloin ne kävelee, milloin ne pysähtyy ja milloin ne pakenee. Eli jos sinä et ole johtaja, niistä tulee johtaja.
Hevonen voi joissakin tilanteissa haastaa johtajuutesi. Kun kaikki on rauhallista, kaikki on hyvin! Mutta kun hevonen tuntee epävarmuutta tai haluaa kävellä omaa reittiä, on olemassa pari hyvää periaatetta seurattavana.
Ajattelu kuin hevonen!
Tilanteissa jossa hevosesi yhtäkkiä juoksee nopeammin, ylireagoi tai "pelästyy" - mitä luulet että hevosesi tuntee? Pelästyneitä ja epävarmoja hevosia ovat sen tyyppisiä hevosia jotka todennäköisesti käyttäytyy niin, jos silloin vetää mollemmista ohjista niin ongelma vain pahenee, koska hevonen tuntee olevansa loukussa. Kun hevonen pelästyy niin sen ensi reaktio on pakeneminen! Ne eivät pysähdy miettimään, vaan reagoi! Kyse on vaistosta elää.
Kun hevonen pelästyy, se pakenee. Sitä enemmän mitä pidätät niitä, yrität peruuttaa niitä takaisin tai yrittää pysäyttää niitä, sitä pahempaa siitä tulee, koska ne haluavat liikkua. Ainoa tapa yrittää ymmärtämään mitä ne käyvät läpi on laittamalla itsensä samanlaiseen tilanteeseen:
Kuvittele että kävelet kirkkopihan läpi ystäväsi kanssa ja yhtäkkiä tulee äkillinen ääni tai esine joka pelästyttää sinua! Sinun vaisto on lähteä sieltä niin nopeasti kun voit, mutta samaan aikaan kun aloitat juoksemisen niin ystäväsi ottaa kiinni sinusta ja pidättää sinua. Sillä hetkellä uskoisit että se olisi joku vaarallinen esine/ääni ja pelkosi laajentuisi kauhuksi.
Paniikin saaminen ei ole loogista. Adrenaliini joka valmistuu pelosta tulee hyvissä ajoin "käyttöön" ennen kun itse edes tajuat mitä oikeasti tapahtuu. Tämä tapahtuu myös hevosellesi, ja ajatellen hevosen hyper-reagointia ympäristöön, muutoksiin, liikkeisiin ja ääniin, se reagoi asioihin joihin sinä et luultavasti edes huomaa.
Eli ajattele tapahtumaa hevosen näkökulmasta ja älä syytä sitä pelkäämisestä. Sitoudu sen sijaan oppimaan auttamaan hevostasi, varmentamaan itseäsi ja johtajuutesi, ja siten sitä tulee vähemmän reaktiivinen.